Tags

, , , , , , , , , , , , ,

The wakeThe Sandman er en serie tegneserier skrevet av Neil Gaiman. The Wake avslutter serien som ble gitt ut mellom 1989 og 1996. Det er kommet to oppfølgings bøker. Men i utgangspunktet er dette det siste samlealbumet i The Sandman serien. Jeg skal selvfølgelig skrive om oppfølgings bøkene senere. Heftene i The Wake ble gitt ut i 1995 – 1996 og samlet i samlealbum i 2011. Det er disse samlealbumene jeg har og som jeg bruker som grunnlag for det jeg skriver om. Det har skiftet litt på hvem som tegner bøkene og i The Wake er tegnerne Michael Zulli, Jon J Muth og Charles Vess.

Forordet er av Mikal Gilmore. Han skriver blant annet:

… Gaiman made plain that Sandman was a book that would take us on a 10 1tour of horror and hope that was at times frighteningly otherworldly, though also as familiar and profound and surprising as the depths of the human heart itself.

Søsknene til Dream drar til Necropolis for å begynne å forberede Dreams begravelse. Samtidig sitter (den nye) Dream i slottet sitt og tar seg av å gjenskape noen av karakterene som ble drept i The Kindly ones. Han kan ikke gå i begravelsen, men skal møte søsknene sine for første gang etterpå. Dream har minnene til Morpheus, den første Dream. Men det er litt forvirrende for han nå i starten. De ulike karakterene i drømmeriket prøver å gjøre det lettere for ham.Sandman book 10 bMen først og fremst følger vi begravelsen. Kvelden før møtes Dreams familie og venner til en vake. De fleste er der i drømme, men det er virkelig for det. De drikker og forteller historier og tenker på Dream. Om morgenen er det klart for begravelse. The Endless har bygget et enormt mausoleum, og i begravelsen er det tusenvis om ikke millioner som deltar. Også de fleste av dem i drømme.

Lyta Hall kommer til Dream (Daniel) som var hennes sønn, men som ikke er det nå lenger. Daniel kunne hevnet drapet på seg selv, men istedenfor lar han Lyta gå med «You have my mark on you Lyta Hall. No one shall harm you. Put your life together once again.» Så går han til søsknene sine for første gang. Matthew (ravnen) sitter på skuldrene hans og sier «The king is dead, Long live the king«. Som er den engelske måten å annonsere en konges død og den neste kongens komme. 10 210 3Vi møter så Hob i en historie hvor han er på en «renecance fair» og klager på alt som ikke er autentisk. Death kommer for å tilby han å dø nå. Men han er forelsket på nytt og ønsker å leve videre. Etter det kommer det en historie om en gammel kineser som går seg vill i ørkenen nær en av «The soft places» (vi har lest om de før også) til drømmeriket. Og til slutt drar vi tilbake i tid og møter (den gamle) Dream og William Shakespeare. Dream lovet Shakespeare berømmelse om han ville skrive to skuespill for ham. Det første var En midtsommernatts drøm som vi så tidligere i serien, og dette siste er All’s Well that Ends Well.10 4