Tags

, , , , , , , , , , ,

A game of youThe Sandman er en tegneserie skrevet av Neil Gaiman i perioden 1989 til 1996. Nr 5, som er den jeg vil skrive om i dag heter A Game of you og er gitt ut i 1991 til 1992. I 2011 ble heftene samlet i samleutgaver og det er den utgivelsen jeg skriver om. I Samleheftene, eller bøkene, er heftene gjort om til kapitler. Tegnerne som er ansvarlige for tegningene i A Game of you er Shawn McManus, Colleen Doran, Bryan Talbot, George Pratt, Stan Woch og Dick Giordano. (Alle bildene blir større når du klikker på dem)

Forordet er skrevet av forfatteren Samuel R. Delany. Det er en analyse av A Game of you og ganske langt, men han nevner for eksempel noe som gjelder alle tegneserier;

What’s happening in the three-page prologue is that we are given two simultaneous worlds, as it were, both highly subjective, one represented by words, one represented by pictures … Two worlds – and elements from each will constantly impinge, cross over, to shock and distort what goes on in the other.

Han tar opp noe som en vet når en leser tegneserier. Det er ikke slik at en får historien servert i ord. En må også lese bildene. Dette er en fantastisk måte å lese på, men det gjør også at en trenger mer tid på hver tegneserie enn det kan se ut når en bare ser på snakkeboblene eller det der er av tekst. Noen tegneserier er enkle på den måten at bildene er straight forward. Men The Sandman er vanskeligere. Her må du av og til lete etter meningen, og tar du deg tid til det så åpenbarer det seg en dypere verden enn du kan se med første øyekast.Sandman book 5 a

I A Game of you møter vi igjen Barbie. Hun var i en tidligere birolle med som samboeren til Ken, i et hus der Rose Walker bodde. Men nå er det hennes drømmer vi følger. Hun har ikke drømt siden hun gikk fra Ken og det skaper problemer i drømmeriket. Det er ikke så mange som kan påvirke drømmeriket, men det kan altså Barbie. Nå er det figurer i drømmeriket som prøver å få henne tilbake. Hun bor nå i et hus med blant annet transvestitten Wanda, et lesbisk par, og en ung, pen heks kalt Thessaly (som er over 100 år gammel). En mann som bor på loftet blir en representant for den onde i den drømmeverden Barbie har skapt, og Thessaly må hjelpe Barbie da hun faller i søvn og ikke våkner igjen. Mannen på loftet hadde nok noe med det å gjøre. Når Barbie igjen kommer til drømmeriket er ikke ting så enkle som noen av oss trodde og Deam er nødt for å gripe inn.

5 1Hele A Game of you handler om Barbie og hennes involvering i drømmeriket. Hun har skapt en motstander som hun og vennene hennes skal sloss mot. I drømmeriket er hun Prinsesse Barbara og arving til hele riket. Men det viser seg at motstanderen hun har skapt er henne selv som barn og det er ikke enkelt å sloss mot

5 4Mens Barbie er i drømmeriket prøver vennene hennes å redde henne. Og hesksen Thessaly bestemmer seg for å ta det lesbiske paret med seg til drømmeriket. De skal gå måneveien, og selv hvor kvinnelig Wanda føler seg så hjelper det ikke. Det er bare kvinner som kan gå måneveien.

Det er vanskelig å vite hvor mye en skal fortelle om denne historien. Siden den er den eneste I A Game of You er det dumt å fortelle slutten. Og det er så mange små historier som får liv innimellom at det bare ville være forvirrende å dra dem frem alle sammen. Derfor avslutter jeg her med noen ord fra Samuel R. Delany, og anbefaler deg å lese hele Barbies historie.

It seems to me, as I was saying, that the key to this particular fantasy world is precisely that it is a fantasy world where the natural forces, stated and unstated, wheter myth or chance, enforce the dominant ideology we have around us today, no matter what.

5 2