Tags

, , , , , , , , , , , ,

Preludes & NocturnesThe Sandman er en tegneserie skrevet av den kjente engelske forfatteren Neil Gaiman. The Sandman stod for mye av hans gjennombrudd og kom ut i månedlige blader mellom 1989 og 1996. Senere er tegneserien gått gjennom en oppfriskning av farger og streker og gitt ut som 10 samlehefter, eller bøker, i 2011. Det er disse 10 bøkene jeg er så heldig å eie. Det har vært litt utskiftning blant tegnerne, men i denne første boken, som jeg vil presentere i dag, er Sam Kieth, Mike Dringenberg og Malcom Jones III ansvarlig for tegningene. Preludes & Nocturnes ble først gitt ut i 8 hefter i 1989.

En skulle tro at dette første heftet ville begynne med å presentere drømmeriket og Dream, som er The Sandman. (Jeg bruker engelske navn fordi tegneseriene er på engelsk og fordi det har sin betydning). Men istedenfor møter vi en gruppe mystikere i 1916. De har startet sin egen lille klubb og vil prøve å fange Death. Istedenfor ender de opp med Dream. Han ligger på gulvet i en stor glasskule og blir stadig bedt om å fjerne lederens mulighet til å dø. Men Dream svarer ikke. Lederen dør og sønnen hans tar over. Og etter 70 år får Dream muligheten til å rømme. Det første glimtet vi får av Dream er første gangen han snakker, og rett før han rømmer.

1 1Da han kommer tilbake til drømmeriket er mye forfalt og flere av skikkelsene han har skapt der er borte. Det er kanskje greit å nevne at det bor to typer karakterer i drømmeriket. Enten er de drømmer eller mareritt skapt av Dream eller så er de døde og har fått mulighet til å bo i drømmeriket som et liv etter døden. Mens Dream var borte har flere mennesker falt i søvn rundt om i verden, de har sovet så lenge som Dream har vært fanget og nå begynner de å komme tilbake til livet. Noen av dem møter vi i de senere bøkene.1 2

Det første Dream må gi seg ut på er å hente tilbake sine tre regalier. Han har en krone (egentlig en hjelm), en pose drømmestøv og en rubin. Disse hadde han på seg da han ble tatt til fange og nå må han ut i verden å lete etter dem. De er alle stjålet, solgt videre og solgt enda en gang, så de er ikke lette å finne. For å komme på spor etter den første; posen med støv drar Dream for å besøker John Constantin.

Historiene om hvordan han får tilbake regaliene er lange og kronglete. Hjelmen befinner seg i helvete, der den tilhører en av demonene og rubinen er tilhører sønnen til en kvinne som var med i denne hemmelige klubben. Posen med drømmestøv tilhører en kvinne som har levd bare på støvet i flere år og som Dream må gi døden, Constantin ber om at hun skal få en fin død og Dream gir henne en god drøm. Alle tre regaliene er misbrukt av de menneskene som kom over dem, og spesielt rubinen har forandret seg.

Sandman book 1 c

Dream besøker helvete for å få tilbake kronen (hjelmen) sin

I enkelte scener der Dream er tilbake i drømmeriket, mellom all denne letingen treffer vi tre viktige karakterer i drømmeland. De to første er Kain og Abel, sønnene til Adam og Eva. I Bibelhistorien dreper Kain Abel, og det fortsetter han med i drømmeriket. I tegneserieverdenen er Kain en figur skapt av Bob Haney, Jack Sparling og Joe Orlando, og Abel av Mark Hannerfeld og Bill Draut. Abel kommer tilbake til sitt «liv» ett par dager etter hver gang han blir drept. Kain bor i The House of Secrets og Abel i The House of Mystery (som har sin egen tegneserie). I tillegg bor bibliotekaren Lucien der. Han er skapt av Paul Levitz, Nestor Redondo, og Joe Orlando. Og var i begynnelsen vert for en serie med underlige historier, som Tales of Ghost Castle (1975). I den serien vokter han over et slott i Transylvania som står tomt etter 2. verdenskrig. Spesielt vokter han sitt glemte bibliotek sammen med varulven1 4 Rover. I drømmeriket er biblioteket til Lucien fullt av bøker som ikke er skrevet, dvs. bøker som er drømt eller bøker som er tenkt, men ikke satt på papiret.

Jeg glemte å si at The Sandman er delt inn i kapitler, som før var de ulike heftene. I siste kapitel av Preludes & Nocturnes møter vi en deprimert Dream som kaller på sin storesøster Death for hjelp til å finne en mening med ting. (Death er storesøster fordi først hadde alle ting en mulighet til å dø, så hadde de en mulighet til å drømme).

Etter at Death har vist ham menneskers død, kommer han på en sang han hørte for lenge siden (many thousands of years ago) og finner mening i den:

Death is before me today:
Like the recovery of a sick man,
like going forth into a
garden after sickness.

Death is before me today:
Like the odor of my myrrah,
like sitting under a sail
in good wind.

1 3

Death

Death is before me today:
Like the course of a stream,
like the return of a man
from the war-galley to his house.

Death is before me today:
Like the home that a man longs to see
After years spent as a captive.

Death og Dream er to av syv søsken. De er The Endless. Ikke guder, men mer konsepter. En gruppe av begreper som er der så lenge der er noe som lever. De syv er Death, Destiny, Dream, Destruction, Desire, Despire, Delerium (som før var Delight). Alle disse karakterene vil du møte i innleggene mine om The Sandman. Det er bare Death som presentert i Preludes & Nocturnes.

(Som vanlig: Alle bildene blir større når du klikker på dem)

Dream og Death

Dream og Death