Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Seasons of mistsThe Sandman er en tegneserie som ble gitt ut i hefter mellom 1989 og 1996. I 2011 ble de gitt ut i samleutgave og denne utgaven fikke jeg til jul i 2012. Siden det har jeg hatt lyst til å skrive om disse bøkene, og får nå endelig gjort alvor av saken. Forfatteren bak tegneseriene, Neil Gaiman, var ganske ukjent da denne serien startet. Men berømmelsen hans steg etterhvert som folk leste denne svært dyktig laget serien (Gaiman ga også ut noen bøker i denne perioden som bidro til berømmelsen). I bok 4; Seasons of Mists er tegnerne som har bidratt; Kelley Jones, Mike Dringenberg, Malcolm Jones III, Matt Wagner, Dick Giordano, George Pratt og P. Craig Russell. Introduksjonene er av Harlan Ellison.

Nuala

Nuala

Ellison skriver om «eksellense», og hvordan vi ikke kjenner det eksellente før vi har noen som utfører noe på denne måte. Han bruker kjente musikere og forfattere som eksempel og spør;

In any field of endeavour, in any medium of the arts or sciences, an occasional talent will manifest itself and, through bare existence, we precieve how mundane has been the effort in that field or genre, that medium og category. Until Monteverdi, was there higher achievement than that of Palestrina, Wm. Byrd, Andrea Gabrieli? Before Mark Twain, what were the names of the writers at the pinnacle: Sir Walter Scott, R.D. Blackmore, James Fenimore Cooper.

For å ende opp med Gaiman:

The point being: Neil Gaimans work on The Sandman. This is remarkable work. Perhaps you know that already. Nonetheless, I tell you. A fact: do with it what you will.

4 1I første kapittel av denne boken tilkaller Destiny søsknene sine til å møte i hans verden. Hit kommer Death, Dream, Despair, Desire og Delirium før å høre hva han har å si. Destiny bærer på en bok (som er festet til ham) der alt som skjer, har skjedd og skal skje er skrevet ned. Men han forteller at det han skulle gjøre var å få dem dit. Etter litt prating begynner Desire å erte Dream for hva 4 2han gjorde med sin første kjærlighet. I bok 2 fikk vi høre om byen av glass som en gang lå i ørkenen og om dronning Nada. Hun og Dream forelsket seg, men Nada ville ikke bli Dreams dronning. Hun sa at det ikke var meningen at mennesker skulle være sammen med the Endless. I sinne og frustrasjon sendte Dream henne til helvete etter at hun hadde avvist ham tre ganger. Og der er hun enda. Dream forstår at han må få henne ut.

Lucifer, som regjerer i helvete har et horn i siden til Dream etter at Dream lurte en av demonene hans og ydmyket Lucifer. Så da han får beskjed om at Dream kommer bestemmer han for å lure ham. Så Dream kommer til et tomt helvete hvor både mennesker og demoner er sent vekk, og tilslutt får han nøkkelen til porten. Lucifer er en skikkelse fra Bibelen. Der regnes han blant de fremste av englene til hans stolthet gjør at han ikke vil bøye seg og tjene mennesker. Etter et opprør blir han og alle englene som fulgte han sendt til helvete.

4 3Det ryktes straks at helvete er tomt og at Dream har fått nøkkelen. Ikke minst fordi alle de døde er tilbake på jorden. (Det skaper en mengde av egne problem – en historie som blir representert av gutter på en internatskole). Men i drømmeriket strømmer det på med guder, ambassadører, konsepter og alver for å få overta helvete. For eksempel kommer Odin, Tor og Loke, Anubis, japanske og kinesiske guder, Bast, A manifistation of Order, the Princess of Chaos og demoner og engler. Så det blir ganske fullt på slottet til Dream. Han grubler mye på hvordan han skal løse dette mens representantene blir servert flott middag (etter sin egen smak) og blir underholdt av Kain og Abel. (Blant annet med at Kain virkelig sager Abel i to).

Men før han må ta det endelige valget kommer englene og snakker med ham. De sier at Han som skapte helvete nå vil ha det tilbake og de to englene er satt til å regjere over stedet siden Lucifer ikke kommer tilbake. Dream ser løsningen er å bare gi det tilbake. Så det er ikke noen av ambassadørene som kan argumentere med det. Men han har fått en nytt, lite, problem. 4 4Representanten fra Frarie ga ham søsteren sin i gave, og det ville være svært uhøflig å ikke ta imot. Nuala, som hun heter får imidlertid ikke bære glamour i drømmeriket (Alven er ikke så pene i de fleste fantasy-tegneserier, men de kan iføre seg noe som kalles glamour – en form for magi, som gjør dem utrolig vakre.)

Dronningen Nada forsvant fra helvete med alle de andre, men etter at Dream har løst alle problemene kommer hun tilbake. Han ber henne enda en gang om å bli hos ham og hun svarer enda en gang nei. Men denne gangen straffer han henne ikke. Dream har forandret seg etter at han satt i fangenskap og nå begynner også søsknene hans å merke det. Han er mindre stolt og steil og har mer medynk og empati. Dette viser også igjen i at han nå både frigir Nada, men også gir henne den fremtiden hun ønsker seg.

Tor har ingen tålmodighet(Alle bildene blir større når du klikker på dem)