Tags

, , , , ,

Jeg leser mye flere bøker enn jeg når å skrive om her på bloggen, så dette er et oppsamlings innlegg. Her er de 5 første bøkene jeg ikke har rukket å skrive om, flere innlegg vil følge, med flere gode bøker.

Glassrommet av Simon Mawer.

glassrommetHandlingen i denne romanen er lagt til den tsjekkiske landsbygda i mellomkrigstiden. Mawer gir sansene og sansningen en helt spesiell plass og betydning i denne boka. Enten det dreier seg om landskapet, erotikken, den forbudte kjærligheten, den tillatte kjærligheten, vellevnet, faenskapen eller arkitekturen, så treffer han med en usedvanlig presisjon.

Handlingen i denne romanen er lagt til den tsjekkiske landsbygda i mellomkrigstiden. Sentralt i historien er huset «Glassrommet» som blir bygget av et velstående ektepar. Dette huset blir rekvirert av Nazistene og familien må flykte fordi mannen er jøde. Mawer briljerer i skildringene av husets rene glasshjerte, der mennesker blottlegger sin utroskap, skam og ondskap. Som tilskuere bevitner vi sakte en fantasisk og detaljert roman hvor kunst, arkitektur, klassisk musikk, og ikke minst Holocaust, vever frem historien om Europa.

Feit av Kristian Fjellanger.

feit«Eg ser på meg sjølv i spegelen: Feite tjukke svinet.» Ein ulukkeleg Kristian (140 kg) står i prøverommet og bestemmer, lett desperat, at nok er nok. Eitt år seinare har han slanka vekk halve seg. Dette er Kristian Fjellanger si forteljing om skammen ved å vere den feite mannen. Om at det berre er kjerringar som slankar seg. Og at sjølv om heimegymapparata knekk og svolten gneg innforjævlig, så er det mogleg å nå det store målet: Å bli en vellukka slank mann. Og få pult.

Boken Feit – mitt liv som tjukkas er en selvbiografi om det å være tjukk og skammen rundt det.  Feit er en modig, ærlig og humoristisk historie om Kristian Fjellangers vei fra BMI-standarden sykelig overvekt til normalvektig. Et innblikk i hvordan det er å være så feit at folk stirrer, hvisker, eller rett og slett kommer med stygge kommentarer uten skam. En liten bok med korte kapitler, og enkelt, effektivt språk. Fjellanger forteller sin historie uten selvmedlidenhet og offermentalitet. Han identifiserte problemet sitt, satte seg et mål, og handlet deretter løsningsorientert for å nå målet. Og han lykkes med strategien sin. Ikke gjennom en mirakelkur, ikke gjennom å ha det gøy på trening, med ved å stå på som en helt.

Drømmenes land av Tamara McKinley.

drommenes-landHandlingen starter i den australske villmarka i 1921. Catriona Summers blir født inn i en omreisende teatertrupp, og lever en lykkelig, men omflakkende tilværelse. Hun blir etter hvert en berømt diva på verdens operascener, men veien dit er lang og vanskelig. Etter farens død forandrer livet seg for henne og moren. Catrionas fortid er mørk og hun har mange hemmeligheter å skjule. I nåtida lever hun et rolig liv som pensjonist. Men når et lik blir funnet i St. Petersburg rulles det opp hendelser som for Catriona har vært godt gjemt i fortida.

Catriona Summers debuterte tidlig på scenen. Da hun bare var få minutter gammel, viste faren henne frem for publikum og annonserte henne som teatertruppens nye stjerne. Slik begynner eventyret for den lille Catriona, som viser seg å ha en stemme som skal bringe henne mye lenger enn noen hadde turt å drømme om.Men veien fra å synge viser for noen få penny, til å bli verdensberømt diva på Sydneys største scene, blir både dramatisk og lang. Få kjenner Catrionas mørke fortid, og de hemmelighetene hun har måttet skjule. Da et lik en dag blir funnet på St. Petersburg hotell, skal etterforskningen vise seg å lede til flere overraskelser, ikke minst for Catriona selv …Tamara McKinley har skrevet nok en medrivende roman der vi blir kjent med fleregenerasjoner av en australsk familie. Drømmenes land er en bok om å våge å tro på sine innerste drømmer, og aldri gi opp, tross motgang, sorg og svik.

Hjem til jul av Laila Stien.

hjem-til-julEn venninnegjeng drar på hyttetur for at mennene deres skal få mulighet til å savne dem. Det var den gang de alle var gift. Senere erkjenner en av dem at hun er lesbisk, og to andre oppdager sider ved ektemennene sine de ikke kan leve med. Flere har også aldrende foreldre og halvvoksent avkom det knytter seg visse bekymringer til. Da er det godt man har venninner. For eksempel å dra til Sverige for å handle, eller begynne på Pilates sammen for å bekjempe et snikende fysisk forfall. «How to get a perky but», som reklamen lover.

I tjue små fortellinger viser Laila Stien et skjerpet blikk og finstilt øre for disse kvinnenes humor og sårbarhet. På liten plass evner hun å legge livene deres åpne, og vise de små og store dramaene i såkalt alminnelige liv. Hjem til jul handler om kvinner som kanskje ikke er så veldig synlige, men som Laila Stien ser bedre enn de fleste.Laila Stien (f. 1946) debuterte i 1979, og er en av Norges fremste novellister. Hun også skrevet romaner, barnebøker og dikt. Hun har mottatt Språklig samlings litteraturpris og i 2000 ble hun tildelt Aschehoug-prisen for sitt forfatterskap.

Fange 59. Taterpike av Aina Basso.

Tfange-59-taterpigerondheim 1749. Den unge taterjenta Maria kjem bort frå følgjet sitt og hamnar på tukthuset. Der må ho tilpasse seg miljøet på innsida av murane. Det viser seg at vennskap kan oppstå på dei mest ugjestmilde stader, likevel er tanken på flukt aldri langt unna. Her fortel ho historia om livet på landevegane, med familien hennar, og med guten ho blei forelska i.

En ung taterjente er på flukt gjennom Trondheims gater. Byens vekterer vil ha henne og folket hennes bort fra byen. Maria kommer bort fra følget sitt og havner på tukthuset. Her forteller hun historien om livet på landeveiene, med familien og folket hennes, og med gutten hun ble forelsket i. Boken er et sterkt portrett av en ung jente som får livet snudd på hodet. Dette er en roman om lengsel, vennskap, pågangsmot og kjærlighet. Aina Basso debuterer som voksenbok forfatter med denne romanen.

Lagre