Tags

, , , , , ,

wienerbrorskapetJeg har lest en veldig spennende krim, med et plott som var helt nytt for meg. Boken heter Wienerbrorskapet og er skrevet av Ingar Johnsrud. Dette er Johnsruds debutroman, men han har lang skriveerfaring fra jobben som journalist.

En stor gruppe mennesker lever sammen på en gård, kaller seg menigheten Guds lys og holder seg helt for seg selv. En av dem er datteren til KrFs nestleder og hun kontakter politiet fordi det er lenge siden hun har sett både datteren og barnebarnet. Samtidig blir en viktig mann skutt i Afganistan og disse to historiene skal nærme seg hverandre. Vi får også glimt tilbake i tid til 30-tallet hvor en gruppe mennesker driver med forskning på raseforskjeller.

Før Fredrik Beier og Anton Figeruas, som er partnere i politiet, får sett på denne datterens forsvinning blir det gjennomført en massakre på gården og de har en vanskelig drapssak i hendene. Denne drapssaken viser seg å ha store forgreninger og være vanskelig å løse. De får med seg en kvinne fra PST, og må sloss med den ene sjefen som spesielt Beier går dårlig sammen med.

Tilsammen var dette meget spennende. En får små hint om hva som kan ligge bak, men ser ikke hele helheten før man har lest slutten av boken. Det var vanskelig å legge denne fra seg, rett og slett fordi plottet var så nydelig innviklet og språket så godt at hele boken flyter fint avgårde. Der var en balanse mellom krimsaken og personalkonflikten. Spesielt satte jeg pris på at saken fikk være viktigst og så kom personene etterpå. Fredrik Beier er den vi blir mest kjent med, og han er en sympatisk etterforsker som sliter med angst etter at barnet hans døde. Han er likevel sterk nok til å angripe når det er nødvendig.

Alt i alt var dette noe av det bedre jeg har lest i år.

Wienerbrorskapet har jeg fått av Aschehoug.