Tags

, , , , , , ,

The Sleeper and the SpindleThe Sleeper and the Spindle er en eventyrfortelling skrevet av av Neil Gaiman og fantastisk illustrert av Chris Riddell. Det er en omskriving av eventyret om Tornerose, der Snehvit er aktiv deltager og rednings»mann». Boken er på bare 68 sider og ligner mest på en billedbok, men er ment både for barn og voksne. Jeg leste en omtale av den hos Marielle nerder om ting, og kom på at jeg bare hadde lest denne og ikke skrevet om den. Det passet fint å ta den med i mars da jeg vil fokusere litt på hvordan bilder forandrer en fortelling. (Alle bildene blir større hvis du klikker på dem – og det anbefaler jeg deg å gjøre!) Jeg kunne selvfølgelig ikke ta med alle bildene, men har prøvd å finne noen av de mest uttrykksfulle.

Snehvit i sitt soverom, dagen før bryllupet

Snehvit i sitt soverom, dagen før bryllupet

Snehvit skal gifte seg og prøver brudekjolen mens det hamrer og banker fra forberedelsene til bryllupet rundt henne. Men så kommer tre dverger tilbake fra en tur til nabolandet for å fortelle at alle i hele nabolandet har sovnet. Der er en høy fjellkjede mellom disse to landene, men dvergene har laget tunnel under fjellene. Snehvit reiser fra hele bryllupet, gjennom tunnelen og ut i landet til Tornerose. Der sover alle, akkurat slik de var da de sovnet, bare dekket av spindelvev.

The sleeper and the spindle 1
Dvergene hjelper Snehvit å holde seg våken. Da de kommer til den høye veggen rundt Torneroses slott, som er dekket av klatreroser setter de fyr på den istedenfor å prøve å kutte seg veg gjennom og snart er de i slottet.Her skiller historien seg fra Torneroses eventyr, og kanskje jeg ikke skal fortelle deg slutten. Men den involverer at det er Snehvit som vekker Tornerose.

The Sleeper and The Spindle 6

Hekken vokser kjempehøy. Og inneholder tidligere prinser

Dette er en utrolig vakker bok. Illustrasjonene til Riddell gjør ære på fortellingen, med både tegninger over to sider og små paneler på siden. I tillegg finner du litt av teksten tegnet som i kalligrafi. Språket til Gaiman er også med på å gjøre denne boken så vakker. Han forteller, gjør små krumspring, og legger så til små detaljer som gjør historien både mer spennende, mer morsom og mer underholdende.

The Sleeper and the Spindle er en eventyrbok for alle som elsker eventyr, for alle som elsker Gaimans språk og for alle som har tålmodighet nok til også å lese tegninger. For tegningene her løfter historien til å bli noe helt annet.

The Sleeper and the Spindle 3