Tags

, , , , , , ,

Jeg har lenge tenkt på å lese Gert Nygårdshaugs bøker om Fredric Drum. Det kom ut en ny av dem i fjor, men mitt kronologiske hode godtar ikke noe annet enn å begynne fra begynnelsen. Så da måtte det bli Honningkrukken. Jeg leser krim om kvelden før jeg sovner og har nettopp vært gjennom Hans Olav Lalhums forfatterskap. Men jeg har også flere kriminalromaner jeg gjerne skulle ha lest, så Nygårdshaug ble skjøvet nedover på listen.

Helt til Elida endelig overbeviste meg om å gi lydbøker en ny sjanse. Hun sa egentlig ikke noe direkte. Men så mye positivt om lydbøker over en lang periode at jeg til slutt lastet ned Storytel for å prøve. Jeg må hvile midt på dagen for tiden og det er rimelig kjedelig, så jeg tenke hviling + lydbok må være noe å prøve ut. For å si det sånn, nå abonnerer jeg på Storytel og gir Elida hele skylden for at jeg endelig fikk lest (hørt) Honningkrukken. (Takk, Elida!)

HonningkrukkenFredric Drum er en spesiell karakter. Han er språkutdannet fordi han har en forkjærlighet for gamle billed-urspråk som det ikke er funnet en oversettelse til. Det begynte som en hobby, men etterhvert utdannet han seg innen språk og begynte å reise verden rundt for å finne urspråk. I tillegg er han en av tre som eier og driver restauranten Kasserollen. Han er svært interessert i vin, og i denne boken drar han til Frankrike for å velge ut viner til restauranten. (Nå har jeg bare hørt stedsnavn og navn på vin og vet ingenting om hvordan de skrives, så de må utelates fra omtalen.) Med seg har han noen bilder av et språk funnet på Knosos. Det er ingen som har klart å oversette det, så det pusler han med når han har tid.

I området han reiser til har det forsvunnet 7 personer og politiet jobber hardt med å finne dem. Så en dag blir Fredric lurt til å ta en sti (skiltet er snudd) som fører over en sprekk ned til en grotte. Der faller han selvfølgelig ned og like selvfølgelig finner han veien ut. Senere blir han skubbet ned av en høy mur og redder seg like mirakuløst som fra grotten. Fredric forstår at noen er ute etter ham, men aner ikke hvem. Så han tilbringer tiden sin med å snakke med ulike mennesker, undersøke hus og vingårder og gruble på hva det er som skjer.

Jeg falt for Honningkrukken. Selv om alle de franske navnene på vingårder og på vinene selv (til og med på personene) glapp ut av hukommelsen nesten med det samme jeg hadde hørt dem. Så en trenger ikke bry seg om vin for å lese om Fedrics eventyr. Dette er en kriminalroman, men også et eventyr. Det er litt i James Bond stil (eller Matt Damn stil som en annen karakter i en annen bok jeg leser stadig refererer til når han må på do, eller må hvile i sitt eventyr. Matt Damon gjør ingen av delene (I Jason Bourne filmene)). Og selv om Fredric både sover og dusjer, så er resten av historien like actionfylt som James Bonds eventyr. Fredric er også meget intelligent, og har absolutt evnene som skal til for å løse mysterier. På samme måte som han klarer oversette billed-urspråkene.

Hørt på Storytel.