Tags

, , , , , ,

Liv etter liv er en fantastisk roman skrevet av den engelske forfatteren Kate Atkinson. Det er forfatterens niende roman, og den andre som er oversatt til norsk.

Kjenner du følelsen når du skal skrive om en bok du virkelig elsket og hodet er helt tomt for ord? For hvordan skal jeg klare å formidle hvilket enormt inntrykk denne boken gjorde på meg, og hvordan jeg følgte de ulike livene med både glede og redsel. Men la oss begynne med hva boken handler om.

Liv etter livI en snøstorm i England i 1910 blir det født en jente som dør under fødselen. I en snøstorm i England i 1910 blir det født en jente som overlever. Begge disse jentene er Ursula. Det tredje barnet til Hugh og Sylvia. Resten av boken handler om Ursula og alle de liv som er mulige for henne. For eksempel, i et liv dør hun i en drukningsulykke som barn, i de andre livene ikke. I et liv blir hun voldtatt og gravid, i de andre ikke. For hvert nytt liv følger vi det frem til Ursula dør, og så starter neste liv der det gikk galt i det forrige livet. I det livet hun lever etter hun ble voldtatt går hun en annen vei slik at hun ikke treffer overfallsmannen, og så får vi vite hvordan livet da ville blitt. Mye av historien handler om Ursulas liv under andre verdenskrig. Hun er i et liv en elskerinne, i et annet en bombevakt som leter i ruinene etter overlevende. I et liv en kvinne som dør i et av flyangrepene. I et av livene møter hun Hitler og er en stund i Ørneredet.

Det høres kanskje rart ut, og jeg føler jeg ikke klarer å forklare det skikkelig. Men boken handler egentlig om hvis ikke. Hvis ikke det skjedde, hvordan ville livet ha blitt da? Hvis ikke hun døde, hvordan ville resten av livet vært? Det er en fantastisk ide for en roman, og Atkinson har funnet en fantastisk måte å fullføre ideen på. Jeg satt helt bergtatt over boken og hadde store problem med å legge den fra meg. Det er en sånn bok du ikke kan forklare, men bare gi videre og si Les!

Og jeg håper du vil plukke den opp. Den er ikke en fantasyroman, eller en mystisk roman. Om noe så er den en historisk roman om perioden rundt andre verdenskrig. Den forteller om familieliv, om arbeid og dårlig råd, og den forteller om heroiske bombevakter i London. Den forteller om hus som blir lagt i grus, om søskenkrangler, en uansvarlig tante og ett par flotte foreldre. Den forteller om et vanlig liv, hvor du får en ny sjanse hver gang det går galt. Og den anbefales virkelig!

Boken har jeg fått fra Press forlag.