Tags

, , , ,

The Midnight Library av Matt Haig handler om Nora. Hun har opplevd mange skuffelser i livet og er deprimert. Etter at hun mister jobben og kontakten med de to menneskene som betyr mest for henne, tar hun en overdose medisiner.

The midnight libraryMen istedenfor å våkne i mørke, så våkner hun i et uendelig bibliotek. Hylle på hylle med bøker i forskjellige nyanser av grønt. Bibliotekaren fra barneskolen, Mrs Elm er der og forklarer henne at bøkene er ulike muligheter for hvordan livet hennes kunne ha blitt. Mrs Elm gir henne en bok som inneholder alle avgjørelser hun har angret på gjennom livet og ber henne velge en. Når hun velger får hun også oppleve hvordan livet hadde blitt hvis hun hadde tatt et annet valg i den situasjonen. Målet er at hun skal velge ett av livene hun får prøve.

Noen av livene er hun helt sikker på at hun ikke vil ha, mens andre er vanskeligere å forlate. Liv for liv blir hun bedre kjent med seg selv og sine ubenyttede potensialer. Og liv for liv blir det mer klart hva som er viktig for Nora.

Dette er en roman, kanskje også en som nærmer seg feel-good. Men det er også en fantasy, der det å få angre på noe som gikk galt, noe vi kanskje alle ønsker oss er selve fantasy-aspektet. Samtidig som den handler om parallelle verdener der alle muligheter eksisterer side ved side. Romanen er også filosofisk og eksistensiell: Hva er det egentlig vi ønsker oss av livet? Hva er grunnlaget vi baserer våre liv på?

Men mer enn noe annet er dette en knakende god bok for å drømme seg vekk for en stund. Den er kanskje ikke stor litteratur, men den er godt skrevet og inneholder akkurat det som skal til for at det blir en historie man husker.

(PS: Hvis du liker denne anbefaler jeg Liv etter liv av Kate Atkinson. I den får en kvinne prøve ulike liv innenfor rammen av 2.verdenskrig).