Tags

, , , , , ,

Hver måned leser jeg krim på sengekanten, og av og til utenom og. Selv om det er mange gode bøker blant krimromanene får jeg ikke alltid tid til å skrive om dem. Derfor har jeg bestemt meg for å omtale dem i et oppsamlingsinnslegg. Så her finner du en kort omtale om krimbøkene fra november;

Død i hver dråpe av Anny Koksæther

Katarina Grimstad er daglig leder av Hauken apotek, og bærer på en fryktelig hemmelighet. Når hennes mørke fortid innhenter henne, blir hun tvunget til å handle. Samtidig blir en av apotekets kunder funnet drept, og politietterforsker Joakim Wiberg må lede sin første drapssak. Han arbeider seg gjennom apotekets indre liv, der hevn, løgner, intriger, gamle lojalitetsbånd og tilgang til dødelige medikamenter skjuler den ene sannheten etter den andre.

Dette er ikke den beste krimmen jeg har lest, men på noen områder var den bra. Begynnelsen handler bare om de involverte på apoteket og det er ikke før midt i boken det skjer et mord og politietterforsker Joakim Wiberg må trå til. Han er nettopp forfremmet noen som møter motstand på politihuset, så det meste av tiden jobber han alene med å løse dette mordet.

Det positive er at man faktisk ikke forstår hvem som har drept apotekets kunde. Der er flere som kunne tenkes å stå bak, men en får ikke vite løsningen før helt til slutt. Den type krim liker jeg. Hvor man må tenke selv og gruble litt for å finne morderen.

Triangel av Eystein Hanssen

Elli er permittert fra Oslo-politiet og starter sin egen etterforskning på det uløste drapet på søsteren Anne, som skjedde for 16 år siden. Jakten på drapsmannen fører Elli inn i en kynisk underverden. Samtidig blir en mann skutt i Ekebergstunnelen. Ellis kollega Jan Noreng etterforsker saken. Etter hvert som de kommer lenger inn i etterforskningen, vokser Ellis følelse av at hun selv også kan være i livsfare.

Dette er Eystein Hanssens tredje krim om Elli. Og denne boken er like god som de to første. Selv om Ellie denne gangen er permittert og finner ut at hun vil se nærmere på drapet av søsteren, så vikler hennes etterforskning og den Jan er satt på, seg inn i hverandre. De ser begge ut til å handle om narkotika, og mennesker fra Thailand eller Burma.

Det er gått lang tid siden Annie, Ellis søster døde, men Ellie har ikke vært klar for å se nærmere på saken før nå. Og det er også vanskelig for henne nå, men hun biter tennene sammen og går på. Jan strever med en rekke drap rundt i Oslo, og spør Ellie om hjelp, selv om han ikke har lov. Til sammen skaper disse to sakene og fortellingene en meget spennende krim. Absolutt anbefalt!

Det svakeste ledd av Ingrid Berglund

En pensjonert journalist blir drept på åpen gate i Oslo. Datteren, psykolog Iselin Norman, godtar ikke politiets passive holdning. Hun vet at faren i lang tid har arbeidet med en vanskelig og stor sak, og hun får snart et merkelig hint som får henne til å forstå at hans bortgang skyldes noe helt annet enn et tilfeldig rovmord. Iselin bestemmer seg for å følge trådene bakover, noe som viser seg å være et livsfarlig valg. For å avsløre må hun tilbake til tungtvannsaksjonen på Rjukan under andre verdenskrig. For å forstå må hun avdekke familiens mørke hemmelighet. For å overleve må hun vinne kappløpet med Malteserordenen.

Dette er debutromanen til Ingrid Bergund. Hun skriver om psykologen Iselin Norman som havner oppi en sak som helt tydelig har noe med familien hennes å gjøre. Faren hennes blir drept og etter en stund får Iselin beskjeder i avisen og brev utlevert av personer hun ikke kjenner. Faren hennes har laget dette klart før han døde og det viser seg å være flere som er ute etter hva det nåe enn er faren ønsker å fortelle Iselin.

Dette er en spennende krim debut, men den er «litt» høyttravende. Det blir litt mye politikk, atomvåpenavtaler og hvilken politiker som må svare for hva. Samtidig er det litt rart at en psykolog involverer seg slik i politiets saker. Men spennende!

Lykkeformelen av Ingrid Berglund

Elanor Vinje blir funnet død i sitt hjem. Politiet konstaterer at det er selvmord. Psykolog Iselin Norman som hadde Elanor som pasient, klarer ikke å forsone seg med dette. Elanor bar på en mørk hemmelighet, og et bånd fra fortiden knytter disse to kvinnene sammen. Dette får Iselin til å nøste opp i de mange trådene. Snart blir hun virvlet inn i en sak som blir livsfarlig for henne selv, og alle spor av drapsmannen leder tilbake til henne.

Dette er den andre boken om psykologen Iselin Norman. I denne boken dør en av pasientene til Iselin og hun blir viklet inn i et nett av løgner og personer hun ikke kan stole på. Samtidig som Elanor dør forsvinner en avtale som omhandler Grenseavtalen i Barentshavet mellom Norge og Russland og det er mange som leter etter den. Den offisielle versjonen er at Elanor har gjemt den.

Igjen er det politikk og hemmelige avtaler som dominerer Ingrid Berglunds krim. Og igjen er det den geskjeftige psykologen som prøver å løse saken. Jeg er ikke overbevist om at det beste valget til hovedperson var en psykolog, for en blir noe oppgitt over Iselin som ikke vil gi seg selv når det er fare for at hun selv skal bli drept. Iselin har noen gode venner som hjelper henne og det tilfører noe positivt til boken, så det er en fin krim.

Hun som ingen unnslipper av Ingrid Berglund

Psykolog Iselin Norman arver ti prosent av aksjene i Christiania Eiendom AS, og blir innkalt til ekstraordinær generalforsamling når liket av en kvinne blir funnet i grunnmuren til en av leiegårdene i Oslo. Med sin eierandel blir hun jokeren i spillet om makten i selskapet.

I den første boken om Iselin fant hun ut hvem farfaren hennes var, og i denne boken blir det klart at hun arver ham nå som faren er død. Arven består av aksjer og på grunn av dem blir hun valgt inn i styret av Christiania Eiendom AS.

Her er det selvfølgelig ugler i mosen. En kvinne blir funnet murt inn i grunnmuren på en av bygningene dette selskapet eier og når det viser seg å være styreformannens kone er det duket for nye konflikter. For hvem drepte henne? Og hvorfor? Alle i selskapet er mer eller mindre i slekt og de to hovedaksjonærene er mannen og elskeren til kvinnen i muren. Iselin gjør så godt hun kan med å prøve å finne ut hvem som er skyldig, men det er ikke enkelt.

Tiden leger ingen sår av Ingrid Berglund

Isabell Larsen ble funnet myrdet i sitt hjem i 1996, og ektemannen Guttorm ble dømt for ugjerningen. Journalist Joakim Oppegård oppdager en forbindelse mellom mordet på Isabell og terrordrapet på Lillehammer i 1973, og begynner å tvile på om Guttorm er skyldig.

I denne boken har Ingrid Berglund skiftet hovedperson. Nå er det journalisten Joakim Oppegård som tar på seg å løse en krimgåte. Det faller med naturlig for meg at en journalist gjør dette, enn som i de foregående bøkene, da det var en psykolog.

Denne boken handler om etterdønningene etter terrorangrepet på OL i 972. Det skal ha blitt utført et motangrep på Lillehammer i 1973 av en gruppe kjent som Svart September. Tobarns moren Isabell Larsen blir funnet myrdet i sitt hjem i 1996, og ektemannen blir dømt for dette mordet. Etter at han slipper ut fra fengselet tretten år senere, fatter journalist Joakim Oppegård interesse for det gamle familiedramaet. Han oppdager en forbindelse mellom mordet på Isabell og terrordrapet på Lillehammer i 1973, og han begynner å tvile på om Guttorm faktisk drepte sin kone.