Tags

, , , , , , , , , , , ,

Det nærmer seg jul, eller, vi er hvert fall i desember og jeg er i gang med juleforberedelsene. Julegave og julekort til utlandet er sendt avgårde og jeg tenkte å gjøre ferdig julekortene til Norge denne uken. Jeg ligger godt an i julegaveinnkjøpene også. Jeg har lært av erfaring å være tidlig ute, så jeg kjøper gjerne julegaver midt på sommeren. Jeg er ferdig med alle bøkene jeg skal gi bort til jul, men det er ikke alle som er like glad i å få bøker, og som derfor skal få noe annet. Og der har jeg ett par gaver igjen. Familien min vet at de får bøker til jul. Men hva som er inni de flate pakkene prøver jeg å variere og tilpasse den enkelte, og noe av det er som følger:

Erebos av Ursula Poznanski til en tenåringsgutt

Nick er en vanlig tenåring, på en vanlig skole i London. En dag møter ikke kameraten hans, Colin, på en basketball-trening og fra da av oppdager Nick at noe hemmelighetsfullt har kommet seg inn blant vennene hans. Noen blir sett i det de overrekker en liten ting i gangene på skolen og noen begynner å oppføre seg anderledes. Nick blir veldig nysgjerrig på hva det er som skjer. Men det er ikke før han selv får Erebos at ting forandrer seg. Erebos er et spill, et spill som vet hvem du er, som ber deg gjøre ting i den virkelige verden og som ikke lar deg få lov å snakke om det.

Jakthundene av Jørn Lier Horst til krimelskeren

Denne boken er litt anderledes enn de andre bøkene om William Wisting fordi han her blir suspendert og må drive etterforskning uten å kunne bruke politiets ressurser. Ikke det at det stopper Wisting! Han er dyktig nok til å finne spor politiet har oversett og han får god hjelp av sin datter Line som er journalist i VG og den tidligere åstedsteknikeren Finn Haber.

En ung kvinne ble drept for 17 år siden. Rett etter at en annen kvinne forsvant. Men politiet klarte aldri finne noen sammenheng mellom de to sakene og etterforsket dem hver for seg. En mann ble pågrepet og dømt for den ene saken, men etter at han slippes ut klarer han og advokaten hans å finne ut at ett av bevisene mot ham var forfalsket. Som etterforskningsleder får Wisting skylden for dette og suspenderes.

Stormen av Frode Granhus, også til en krimelsker

Her møtte jeg en meget god krimforfatter jeg ikke kjente fra før. Jeg skal absolutt lese den første boken hans og. Jeg bodde noen år i Bodø og det var fint å bli tatt med tilbake til et område jeg ble veldig glad i. I denne boken er handlingen tatt fra Lofoten og den dramatiske naturen sammen med høststormer og vanskelig føre både på sjøen og på land skaper et mørkt og dystert bakteppe til Granhus sin krimfortelling. I denne boken trodde jeg at jeg visste hvem morderen var, men der tok jeg grundig feil du. Jeg liker sånn krim. Med det mener jeg typen hvor du blir litt lurt. Hvor sporene til hvem som er morderen egentlig ligger klart i dagen, men hvor du allikevel tror at det er en annen som måtte ha gjort det!

Tråden av Victoria Hislop til en elsker av gode fortellinger

En by i opprør. Et folk i fare. En fortelling om håp, lojalitet og kjærlighet. Thessaloníki, 1917. Den natten Dimitri Komninos blir født, raseres den multikulturelle byen Thessaloníki av en katastrofal brann. Fem år senere må en liten jente, Katerina, flykte til Hellas, da hjemmet hennes i Lilleasia blir ødelagt av den tyrkiske hæren. I kaoset om bord på båten kommer hun bort fra moren sin. Fra den dagen flettes livene til Dimitri og Katerina sammen. Thessaloníki, 2007. En ung gresk mann, oppvokst i London, nå student i hjemlandet, får høre livshistorien til sine besteforeldre for første gang – en dramatisk historie om mennesker som er blitt drevet vekk fra sin elskede hjemby med makt og vold. Historien han blir fortalt gjør et uutslettelig inntrykk og får også store konsekvenser for hans egen fremtid. Denne har jeg ikke lest, så her kommer beskrivelsen fra forlaget.

Dødelige masker, Farlig mønster og Oppskrift på mord
av Sally Goldenbaum til strikkeentusiasten

Velkommen til den søvnige fiskerlandsbyen Sea Harbor. Her finner vi garnbutikken til Isabel «Izzy» Chambers, der hyllene bugner av mykt garn i vakre farger, og strikkeglade damer knytter vennskap like varme og holdbare som ullsjalene de lager. Men bak den idylliske fasaden er det også andre  krefter i sving. Rommet over garnbutikken leies ut til temperamentsfulle Angie Archer.
Dette vekker mange reaksjoner i landsbyen. Hun har nemlig rykte på seg for å være løs på tråden. En morgen blir liket av Angie funnet i havna. Politiet fastslår at det har vært en  ulykke. Izzy og venninnene er derimot av en annen oppfatning og bestemmer seg for å nøste opp trådene. (Beskrivelse fra forlaget)

Verdens maratoner av Hugh Jones og Alexander James
til løpeentusiasten

De 50 mest spektakulære maratonene inkluderer:
New York City, norske «Midnight Sun», russiske «White Nights», London, Den kinesiske mur, Tokyo, Sydney, Auckland, Beijing, Barcelona, Frankfurt, Rio de Janeiro, Reykjavik, Loch Ness, Paris, Hamburg, Athen, Istanbul, Nordpolen, Boston, Niagara Falls, Havanna og mange flere.

Her er ekspertanalyser av hver løype, og praktiske detaljer hjelper deg fram til startstreken. Begivenhetene i guiden passer alle typer løpere. Her er masseløp i storbyer,  naturskjønne løp i ørken, på kystveier og i historiske omgivelser – og en sjanse til å løpe i en mengde land på alle kontinenter. (Beskrivelse fra forlaget)

Kjære Miss Nina Simone av Tor Fretheim og
Det fine som flyter forbi av Ida Løkås til tenåringsjenta

Simon er 18 år, men i begynnelsen av boken føler man av og til at han er yngre. Hans tanker om det som har skjedd i familien hans og hans måte å beskrive det på gjør at man tenker han ikke har fått med seg det vesentlige. Men samtidig kan dette være Simons forsvar, hans måte å overleve på i en familie hvor far slår mor, og en familie hvor far til slutt tar livet av mor. Simons stemme forandrer seg i løpet av boken, det blir mer og mer klart at han ser hva som har skjedd. Det er som om så lenge han levde med det kunne han ikke sette ord på det. Men nå, nå alt er over, kommer også ordene. Fretheim lar for eksempel foreldrene gjemme seg bort på soverommet, og det er nå Miss Nina Simone spilles høyt på stereoanlegget. Slik at ingen skal høre.

Det er sommerferie og Jamie kjeder seg. Han er sammen med kameraten Charlie men det er ikke så mye å finne på. De stjeler litt sykler, sitter på trappa og smugrøyker. Men ettervert blir Jamie kjent med 19 år gamle Ariel som bor i kjelleren (og overbeviser henne om at han er 16), med Mr. Allen som er fotograf og kanskje noe mer og med Tommy som er morens nye kjæreste. Både Ariel og Mr. Allen har liv hvor ting ikke er helt som det ser ut og Tommy viser seg å være voldelig. Det blir mye for Jamie å takle på en gang. Han er forelsket i Ariel, usikker på Mr. Allen og redd for Tommy. Når han da også blir trukket med innenfor en gjeng som finnes i lokalmiljøet må Jamie finne ut hvilken side han egentlig står på og hvor langt han er villig til å gå.

Dette var litt av det som kommer til å ligge under juletreet i år. Samtidig har jeg et stort håp om at også denne denne kommer til å være der. Dette er hva jeg ønsker meg i år:

The absolute Sandman av Neil Gaiman

Dette er en serie på 10 tegneseriebøker skrevet av Neil Gaiman. De handler om Dream, som er herre over drømmeriket, og søsknene hans Destiny, Death, Destruction, Despair, Desire and Delirium. Det var gjennom denne tegneserien jeg ble kjent med Neil Gaiman og jeg ønsker å kunne lese bøkene om igjen og om igjen! Tegneseriene er samlet i bokform, og bøkene er (i rekkefølge):

  1. Preludes & Nocturnes
  2. The Doll’s House
  3. Dream Country
  4. Season of Mists
  5. A Game of You
  6. Fables and Reflections
  7. Brief Lives
  8. Worlds’ End
  9. The Kindly Ones
  10. The Wake</li

The absolute Sandman er den nyeste versjonen. Farget på nytt og skinn innbundet i fem bind *sikle