Tags

, , , , , , , , , ,

Good Omens er en fantasy roman skrevet av de to meget kjente (og for meg store) forfatterne Neil Gaiman og Terry Pratchett.

Good OmensI følge heksen Agnes Nutters profetier kommer verden til å gå under på lørdag, rett etter tetid. Uheldigvis er Antikrist på feil sted, The four horsemen of the apocalypse er ute og kjører motorsykkel, og representantene fra himmelen og helvete har funnet ut at de faktisk liker menneskerasen.

Dette er en morsom fantasy, og det er det den er ment å være. Terry Pratchett er kjent for sine morsomme fantasybøker (jfr. Skiveverdenen– eller Discworldbøkene). Mens Neil Gaiman stort sett har skrevet mer ren fantasy. Urban fantasy, for det meste, vil jeg si. Good Omens har blitt en kult-bok i takt med at populariteten til spesielt Neil Gaiman har økt kraftig. Men også Terry Pratchetts popularitet øker salget av denne boken. De skrev dem sammen, og i begynnelsen av boken er det et intervju med forfatterne om samarbeidet. Jeg vil dele ett av svarene deres (som også sier mye om den humoren du finner i boken):

The point they both realised the text had wandered into its own world was in the basement of the old Gollanz Books, where they’d got together to proofread the final copy, and Neil congratulated Terry on a line that Terry knew he hadn’t written, and Neil was certain he hadn’t written either. They both privately suspect that at some point the book had started to generate text on its own, but neither of them will actually admit this publicly for fear of being thought odd.

Selv om dette er en virkelig morsom bok, hvor hovedpersonene er; engelen Aziraphale, demonen Crowley, heksejegeren Newton Pulsifier, heksen Anathema Device, den avdøde heksen Agnes Nutter og Adam Young aka Antikrist. Så er det også en spennende bok. Agnes Nutter har forutsett Armageddon og der er ganske mange som ønsker at det ikke skal skje og som bruker sine evner og gjør hva de kan for å stoppe det. Racet mot Tadfield hvor Armageddon skal starte er nesten så spennende at en må kikke noen sider frem for å bli beroliget. Men samtidig er alt dette virkelig morsomt. Der er så mange små hint, kommentarer, måter å reagere på og så videre som får deg i godt humør. Og flere ting som får deg til å le høyt!

Nå er jeg selvfølgelig veldig partisk, fordi dette er en bok jeg setter veldig høyt, og hvor humoren passer meg utmerket. Men den hadde ikke blitt en kult-bok hvis ikke det var for tusenvis av ande like store fans. Jeg anbefaler deg å lese denne boken og teste humoren på deg selv. Jeg håper du får en like stor opplevelse som meg!