Tags

, , ,

Boken på vent, som er et boktema hos Beates bokhylle, er denne uken en bok jeg har dårlig samvittighet overfor, jeg burde ha lest den for lenge siden! Og spesielt siden jeg likte den foregående boken til denne forfatteren; Størst av alt, så enormt godt. Denne boken; Skyld, har jeg fått av forlaget, men den første boken fikk jeg av svigermor, som kjenner forfatteren.

Skyld har undertittelen – en familiesaga, og handler om hverdagslivet hos familien til fiskerbonden Andreas på Virek i Ofoten. Andreas sønn, Helmer, bryter med det tradisjonelle fiskerbondelivet og ender etter hvert opp som selger i Christiania.

Fra forlaget: Vi blir med tilbake til siste halvdel av 1800-tallet og følger far på Lofotfisket mens mor og ungene klarer seg gjennom mørke vinteren på heimegården. Sønnen Helmer bryter med fiskerbondelivet og slår seg ned som handelsbetjent i Lofoten, før han drar til Drammen og seinere til Christiania. Der får han familie, men «glemmer» å fortelle om noe som hendte før han gifter seg. Historien utvikler seg dramatisk, og Helmer får skylda for det som skjer.

Lillian W. Skow har gjort et omfattende research-arbeid for å finne historisk bakgrunnsinformasjon. Hun gir en troverdig skildring av folkelivet både nordpå og sørpå, og skildrer mellommenneskelige forhold med stor innlevelse. Som alltid skriver hun stemningsladet, lyrisk og smidig. Personene får tanker, kjøtt og blod slik at de trer levende ut av boksidene