Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jeg leser endel ungdomsbøker. Både fordi det finnes så mange virkelig gode blant dem og fordi jeg trenger det i forhold til jobb. Vi har mange, både barn- og ungdomslånere og det er nødvendig å holde seg oppdatert på litteratur for dem og.

Jeg ser at jeg hadde noen bøker jeg ikke hadde skrevet om nå og jeg vil bare nevne dem i et kort oppsamlingsinnlegg. Noen ganger får det være godt nok.

M is for Magic av Neil Gaiman

M Is for Magic er en samling av korte, engelske fortellinger og dikt av Neil Gaiman.

Historiene og diktene er tidligere publisert i andre bøker. Men det som skiller denne boken fra de andre er at denne hovedsaklig retter seg mot barn og ungdom. Blant fortellingene skiller «The Witch er Headstone» seg ut fordi det er en fortelling som senere ble brukt i romanen Kirkegårdsboken.

Fortellingene i denne boken er:

 • «The Case Of The Four And Twenty Blackbirds» (første gang publisert i Knave)
 • «Troll Bridge» (første gang publisert i Smoke and Mirrors)
 • «Don’t Ask Jack» (første gang publisert i Smoke and Mirrors)
 • «How To Sell The Ponti Bridge» (første gang publisert i Imagine #24)
 • «October In The Chair» (første gang publisert i Conjunctions)
 • «Chivalry» (første gang publisert i Smoke and Mirrors)
 • «The Price» (første gang publisert i Smoke and Mirrors)
 • «How to Talk to Girls at Parties» (første gang publisert i Fragile Things)
 • «Sunbird» (første gang publisert i Noisy Outlaws)
 • «The Witch’s Headstone» (første gang publisert i Dark Alchemy: Magical Tales from the Masters of Modern Fantasy)
 • «Instructions» (første gang publisert i Wolf at the Door)

Det kan kanskje virke rart å kjøpe en bok full av historier som har blitt publisert før. Men skal du introdusere Gaiman til unge lesere vill denne (sammen med Kirkegårdsboken og Coraline) være en perfekt måte å gjøre det på.

Artemis Fowl og Atlantiskomplekset av Eoin Colfer

Artemis Fowl har tatt med seg ei elitegruppe av underjordiske til Island hvor de skal legge fram en siste plan for å redde planeten fra global oppvarming. Det viser seg imidlertid at syslingen med magi har ødelagt Artemis’ hjerne, og han er blitt snill; han lider av et atlantiskompleks. Den snille Artemis har ingenting å stille opp med når den undersjøiske byen Atlantis blir angrepet, og Kristtornia må prøve å få tilbake den egentlige Artemis.

Jeg liker virkelig godt serien om Artemin Fowl. Det er morsomt med en så intelligent og kunnskapsrik helt, og det er spennende med historien om sivilisasjonen under jorden. I denne boken har Artemis forandret seg, men heldigvis har han gode venner som kan få han på rett spor igjen. Denne serien er et must for alle fantasy interesserte 5-7 klassinger (og for eldre barn, slike som meg!)

Tegn av Anne Ch. Østby

Sofie er bekymret for broen Espens merkelige oppførsel, men ønsker bare å fortrenge det. Hun vil ikke at Espen skal ødelegge for henne, hun vil bare glede seg til forballcupen og le sammen med Julie. Boka handler om det å bli syk, og hvordan vi reagerer når det skjer merkelige og skremmende ting med folk rundt oss.

Denne boken handler mest om Sofie. Men også om broren hennes Espen. Han spiller fotball og er en av de beste på laget. Men noe skjer med Espen, han forandrer seg. Både Sofie og fotball kameratene merker dette, men ingen gjør noe med det. Sofie er mest opptatt av at hun er forelsket i Jonna, og det ser ut som følelsene blir gjengjeldt. Da er det ikke tid til en bror med problemer.

Denne boken handler mest om hva vi gjør, og hvilket ansvar vi tar når en i venneflokken helt tydelig ikke har det bra. Den er en fin bok til å minne ungdommer om det medmenneskelige ansvaret vi har og at noen ganger må vi gripe inn selv om personen det gjelder ikke ønsker det.

Da jeg lot deg gå av Gayle Forman

Tre år har gått siden bilulykken da Mia mistet familien sin. Hun er nå i ferd med å bli en av verdens ledende cellister, mens Adam lever livet som rockestjerne med alt det innebærer. Da Adam kommer til New York føres livene deres sammen igjen. I den andre boka om Mia og Adam er det Adam som er fortelleren.

Den første boken om Mia og Adam heter Hvis jeg blir (følg linken til omtale). I den boken svevde Mia mellom liv og død og måtte ta en beslutting om hun ville leve videre. Mia og Adam var kjærester, men i tiden som har gått mellom bøkene har de glidd helt fra hverandre. Ikke minst på grunn av deres forskjellige musikk karrierer. Følelser er det likevel mellom dem og da de møtes helt tilfeldig må de finne ut av om disse følelsene er noe å satse på.

Smaragdgrønn av Kerstin Gier

Den tvilsomme greven av Saint Germain har spunnet tråder i fortida som i nåtida drar seg sammen til et farlig nett. Gwendolyn må samarbeide med Gideon, selv om hun har kjærlighetssorg. Sammen må de finne ut hva greven egentlig pønsker på, og hvordan de kan stoppe han.

Endelig fikk jeg lest Smaragdgrønn, den tredje boken i trilogien om Gwendolyn som kan reise i tid. De to første var Rubinrød og Safirblå.

I denne boken får Gwendolyn kjærlighetssorg etter Gideon. Og som de fleste andre jenter løser hun det med selvmedlidenhet, en god venninne og sjokolade. Men samtidig må hun fortsatt springe i tid hver dag, og hun må finne ut hva greven vil og hvordan hun kan få stoppet han. Og det er ikke bare lett. Samtidig får hun det til å springe i tid slik at hun kan møte sin bestefar, og det betyr mye for Gwendolyn.

Disse tre bøkene er noe av det beste jeg har lest når det gjelder tidsreiser. Men bøkene er også blandet med romantikk. Flotte bøker både for ungdommer og voksne

Jeg vil være meg av Hilde Hylleskaar

Lydia har flyttet fra foreldrene i Trondheim til Bergen, for å bo hos besteforeldrene. Følelsene hennes svinger mellom ekstatisk lykke og bunnløs depresjon, og hun har et sterkt behov for å bli sett og elsket. Lydia bestemmer seg for å gi en dagbok i gave til seg selv, og via dagboknotatene hennes følger vi henne gjennom videregående skole. Dette er forfatterens debut.

Dette er kanskje en merkelig bok. Vi følger Lydia, hjemme og på videregående. Hun har veldig dårlig selvtillit og strever med å passe inn. Hjemme er sammen med besteforeldrene, og i løpet av den tiden boken varer ser hun ikke mye til foreldrene. Jeg likte boken og synes den var var og fin. Men den er meget spesiell og Lydia gjør mye merkelig så den passer nok ikke for alle.