Tags

, , , ,

Smakebit på søndagDet er allerede midten av mars og tiden går så fort jeg henger nesten ikke med.
Men i dag er det iallefall søndag og på tide med en smakebit hos Flukten fra virkeligheten.

Jeg har begynt på 21 noveller av Doris Lessing fordi det denne måneden i bokhyllelesingen skal leses «en europeisk novelle- eller diktsamling fra 1900-tallet». Jeg har lenge tenkt å lese noe av Lessing, og da jeg fant en novellesamling av henne i bokhyllene mine passet det godt å velge den. Det er sånn at jeg av og til finner en bok jeg ikke husker at jeg har kjøpt. Det sier mye om mengden av bøker jeg har, men kanskje mest noe om hukommelsen min.

Novellene i denne samlingen er fra Afrika der Lessing vokste opp. Det er ikke så ofte jeg leser noe med handling fra Afrika, så derfor var dette også et godt valg. Smakebiten kommer fra novellen En soloppgang på velden:

21 novellerDa forstod gutten: det var en bukk. Han løp nærmere, og ble stående stille igjen, stanset av en ny frykt. Det vislet og levde i gresset rundt ham. Han så seg vilt omkring, og så ned. Bakken var svart av maur, svære, energiske maur som ikke tok notis av ham, men hastet og jaget mot den kjempende skikkelsen, lik glinsende svart vann som fløt gjennom gresset.
Og idet han trakk pusten og ble grepet av medynk og gru, falt dyret, og skrikingen holdt opp. Nå kunne han ikke høre annet enn en enslig fugl som sang, og lyden av de raslende, hviskende maurene.