Tags

, , , , , , , , ,

Leserne i Broken Wheel anbefaler er en feelgood-roman skrevet av den svenske forfatteren Katarina Bivald. Den handler endel om bøker, mye om vennskap og selvfølgelig litt om kjærlighet.

Leserne i Broken Wheel anbefalerSara er en svensk jente som jobber på en bokhandel i Stockholm og som utenom jobb stort sett leser. Men hun skriver også brev til den eldre kvinnen Amy som bor på det bitte-lille stedet Broken Wheel i Iowa, USA. Amy inviterer Sara til å komme på besøk, men ting blir ikke helt som det var tenkt da Amy dør før Sara kommer frem.
Innbyggerne på det lille stedet bestemmer seg for å ta seg av Sara, de lar henne bo i huset til Amy. Kjører henne rundt og prøver så godt de kan å være vennlige. Sara blir overveldet av takknemlighetsgjeld og som et forsøk på å betale noe tilbake åpner hun en bokhandel med Amys bøker. Hun er i USA på turistvisum og kan ikke jobbe, men Sara synes ikke det gjør noe og bruker mye av tiden i butikken på å lese.

Vi blir kjent med innbyggerne i Broken Wheel gjennom Sara. Men i tillegg har forfatteren latt Amy skrive brev om dem og brevet finner du sammen med det kapitlet som handler mest om de ulike personene. Dermed blir du også kjent med bakgrunnen til karakterene og hvorfor de oppfører seg som de gjør. Det var en ganske effektfull måte å gjøre det på.
Sara utvikler seg også i løpet av boken. Fra en innesluttet, forsiktig og usikker sjel begynner hun å åpne seg opp og tar mot slutten av boken til og med et oppgjør med den personen hun var. Dette tilfører en ny dimensjon til boken og gjør den mindre endimensjonal.

Flere av karakterene er også godt beskrevet og tilfører noe til det å løfte boken opp. De har hver sine vanskeligheter og problemer. Men de får det i grunnen alle bedre og det ender boken rett inn i feelgood-sjangeren. Jeg har lest bøker om bøker før, og to av dem er nevnt i denne boken; Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai og 84 Charing Cross Road. Begge de to sistnevnte hadde en mer seriøs og virkelighetsnær historie en Leserne i Broken Wheels anbefaler har. Den første en historie om livet under 2. verdenskrig og den andre en virkelig brevveksling mellom Helen Hanff og Frank Doel.
Denne handler om et lite sted, om problemer og følelser, men ikke ett som ikke kan på sjarmerende måte løses av, direkte eller indirekte, den unge kvinnen fra Sverige eller av bøkene hun tvinger på innbyggerne.

Det er alltid fint å lese bøker om bøker. Som regel fører det til at leselisten min blir lenger. Men med denne boken økte antallet bare med en (Historien om bibliotekkatten Dewey har jeg ikke lest). Resten av bøkene hadde jeg stort sett lest, eller så var de utenfor det jeg ble fristet av. Sara begynte på et prosjekt der hun ville lese klassikere, nobelprisvinnere, bøker om rasisme osv. Men hun ble til stadighet distrahert av andre bøker hun ville lese. Det kjenner jeg meg absolutt igjen i. Jeg prøver å strukturere meg men innrømmer villig at jeg er en svært impulsiv leser. Jeg går fra den ene til den andre boken fordi jeg har lyst til det og ikke fordi bøkene står på en form for liste.  Et sitat fra boken passer godt her:

Hun hadde kastet seg over det ene leseprosjektet etter det andre, men det gikk sjelden spesielt bra. Det var dumt å se på bøker som noe man burde lese fordi andre hadde gjort det, og dessuten var hun altfor lett å distrahere. Det var for mange bøker der ute til å holde seg til noe slags tema.

En av de koselige og sjarmerende tingene Sara gjør er at hun lager sitt eget hyllesystem i butikken. Istedenfor å ha bøkene der alfabetisk eller etter en klassisk inndeling hadde hun hyller som var merket; Sex, vold og våpen eller Til fredagskvelder og late søndager i sengen osv. Fordi det jobber to homofile i baren har hun også en hylle med Homoerotikk. Som hun riktignok får den mest konservative av kvinnene i Broken Wheel til å lese en av. Med den konsekvens at hun får det bedre selvfølgelig. Alle i Broken Wheel får det bedre av å lese. (Smilefjes).

Dette er en koselig og hyggelig bok. En veldig fin sommerbok til late dager på stranden. En bok som får deg til å føle deg bra. Den inneholder ingen store sannheter eller løsning på problemer, men det smyger og virvler og danser seg gjennom en fortelling og gir deg en fin lesestund.

Boken har jeg fått av Gyldendal.