Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Det er på tide å ta en titt på krimbøkene jeg leste i sommer. Noen av dem er så gode at de får egne innlegg, men resten av dem har jeg egentlig ikke tid til å skrive så utfyllende om. Så da blir det et samleinnlegg. Jeg leser krim på sengen, så antallet bøker jeg har lest har noe med hvor trett jeg har vært og hvor fort jeg har sovnet.

Inferno av Dan Brown

Forlaget skriver:

I hjertet av Italia trekkes ikonografen Robert Langdon inn i en spennende verden som sentreres rundt et av historiens mest fascinerende, mørke og mystiske litterære mesterverk, Dantes «Inferno». Langdon settes opp mot en skremmende motstander og slåss med koder og symboler som fører ham dypt inn i klassisk kunst, hemmelige korridorer og avansert vitenskap. Gjennom en heftig jakt hvor det er umulig å fastslå hvem han kan stole på, sliter Langdon med å finne svar før det er for sent, og verden blir ugjenkallelig forandret.

Denne boken ble jeg skuffet av. Jeg hadde gledet meg sånn til å lese den for jeg liker Dan Browns bøker. Men denne nådde bare ikke opp til de andre. Det er noe med at hele boken skjer på en dag og når du skal fylle en så tykk bok med bare det som skjer i løpet av en enkelt dag så sier det seg selv at det blir mye detaljer. En får mange fine opplysninger om historien, kunst, kjente italienske personer, om Italia, Dante osv. Men det er selve handlingene, flukten, forfølgelsen, det å gjemme seg, bli funnet, slåssing, skyting som skal drive boken og det blir både heseblesende og tynt. Så nei, dette var ingen fantastisk Dan Brown bok. (Boken er lånt på biblioteket)

Kald som døden av Louise Penny

Forlaget skriver:

Det er vinter i Three Pines, og snøtunge trær omkranser den frosne innsjøen. På isen ligger en stivnet kropp. CC de Poitiers døde midt i en folkemengde, under en curlingkamp – men det finnes verken vitner eller ledetråder, og i landsbyen surrer ryktene. Da førstebetjent Armand Gamache ved Sûreté de Québec begynner å etterforske saken, oppdager han at CC ikke var et godt menneske. Hun trampet på andre folk, ble uvenner med de fleste og hadde en skjult agenda da hun ankom Three Pines. Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor CC var dårlig likt, men hvem hatet henne tilstrekkelig til å ville se henne død?

Fra en dårlig bok hopper vi rett over til en fantastisk bok. Louise Penny gjør det igjen, hun skriver en varm, koselig og nydelig krim. Det høres kanskje ut som rare betegnelser på en krim, men jeg synes at Pennys bøker handler mye mer om livet enn om døden. Menneskene i Three Pines er de samme som vi ble kjent med i Skjulte liv. De er gode mennesker, noen av dem er rare og noen riktig så kompliserte og andre slike du kunne tenke deg å ha som venner. De involverer seg i Gamaches etterforskning og han lar dem gladelig bli en del av arbeidet hans. Louise Penny er en forfatter jeg synes du skulle bli kjent med, og har du ikke lest Skjulte liv må du begynne med den. (Denne fikk jeg av Silke forlag).

Askepott av Kristina Ohlsson

Forlaget skriver:

En liten jente forsvinner fra et tog på vei inn mot Stockholm. Jentas far mistenkes umiddelbart. Etterforskningen ledes av den legendariske politiinspektøren Alex Recht. Ny i teamet er «sivilisten» Fredrika Bergman, hun som skulle bli fiolinist, men som i stedet havnet i politikorpset. Fredrika ser andre mønstre enn Alex og gutta, noe som ikke blir tatt nådig opp. Men saken vokser, både i omfang og intelligent ondskap. Hvem er kvinnen som hele tiden figurerer i utredningens utkant? Må hun bli funnet for å få den siste brikken på plass?

Jeg har lest Englevaktene av Ohlsson, en bok som kommer litt lenger ut i rekken av bøker om Alex Recht og Fredrika Bergman. Det gjorde ting litt rart, så jeg anbefaler å begynne med denne, som er første bok i serien. Dette er også Ohlssons debutbok, og hun gjør en riktig så god debut. Forlaget forteller at Ohlsson arbeider som sikkerhetspolitisk analytiker ved Rikspolisstyrelsen og er utdannet statsviter. Da jeg fikk vite det tenker jeg at mye av Ohlssons arbeid viser igjen i karakteren Fredrika. Dette er en spennende krim uten en klar kidnapper og drapsmann. Den handler om at barn blir kidnappet og drept, noe som er grusomt å lese om, men det blir balansert gjennom at vi får innblikk i livene til etterforskerne og at vi involverer oss i det. Jeg likte denne, som jeg også likte Englevaktene så jeg har tenkt å lese mer av Ohlsson. (Boken fikk jeg av Piratforlaget).

Til døden skiller oss ad av Ingrid Elfberg

Forlaget skriver:

På flukt fra en voldelig ektemann. På leting etter en forsvunnet kvinne. Erika sminker over blåmerkene, sier at hun har ramlet i trappen, og har pustevansker på grunn av de brukne ribbena. Hun prøver å fortelle sannheten om skadene, men ingen tror på at Göran slår sin kone. Han er jo en grei kar og en god politimann. Til slutt flykter Erika til Göteborg for å begynne på nytt. Hennes første sak ved Göteborg-politiet handler om en forsvunnet kvinne. Ingen vet om forsvinningen er selvvalgt eller om kvinnen er blitt utsatt for en forbrytelse. Samtidig oppfører Göran seg stadig mer truende. Han vil ha Erika tilbake.

Dette var en meget tøff bok å lese. Den ble på en måte delt i to for meg. Den er en krim hvor en kvinne har forsvunnet og politiet leter etter henne, og en bok som handler om mishandling hvor både han som mishandler og hun som blir mishandlet er politi. Erika blir slått av sin mann og klarer i begynnelsen av boken å rømme fra Stockholm til Gøteborg. Der prøver hun å komme på fote igjen, men det er ikke lenge før Gøran, mannen hennes også dukker opp i Gøteborg. Det er klart at han ikke vil la henne gå, så hva skal Erika gjøre? Krimdelen i denne boken var fin og spennende, men mishandlingsdelen ble for tøff for meg. Den var skremmende, psykologisk, truende og ondskapsfull. Jeg vet at det finnes kvinner som har det slik, men jeg er ikke skrudd sammen slik at jeg klarer denne typen grusomme handlinger så tett på kroppen som dette ble. Likevel vil jeg anbefale boken til dem som er litt mer tykkhudet enn meg. (Boken har jeg fått av Silke forlag)

Den digitale festning av Dan Brown

Forlaget skriver:

Da NSAs uovervinnelige supercomputer stilles overfor en mystisk kode den ikke klarer å knekke, blir sjefskryptograf, Susan Fletcher, en briljant og vakker matematiker, tilkalt. Det hun avdekker, sender sjokkbølger gjennom maktens korridorer. NSA, en av USAs mektigste og hemmeligste organisasjoner blir holdt som gissel – ikke med våpen eller bomber, men en kode så genialt kompleks at den vil lamme landets samlede etterretning dersom den slippes løs Susan Fletcher fanges i et desperat kappløp som bringer leseren fra maktens hemmelige korridorer, via Tokyos skyskrapere, til Spanias mektige katedraler. Det er en kamp på liv og død – et avgjørende forsøk på å ødelegge en genial og ugjennomtrengelig formel som truer med å viske ut verdens maktbalanse. Susan opplever svik på alle kanter, og må kjempe alene. Ikke bare for sitt land, men også for sitt liv, og til sist – også for mannen hun elsker.

Dette er en helt anderledes Dan Brown bok enn Inferno. Dette er Dan Brown slik en vil ha ham. Boken er superspennende, den lurer deg og den er spekket med nyttig og interessant informasjon. Susan, som sjefskryptograf, sjefen hennes, kolleger og kjæresten hennes David Becker blir beskrevet som tredimensjonale mennesker og tilfører en troverdig tone til boken. Denne er av typen jeg nesten ikke klarte å legge fra meg, noe som førte til litt utsatt søvn noen kvelder! Anbefales! (Boken har jeg lånt på biblioteket)