Tags

, , , , ,

En ny søndag og en ny smakebit fra boken jeg leser. Dette er et boktema hos bloggen Flukten fra virkeligheten. Et boktema hvor du kan finne smakebiter fra en hel rekke flotte bøker.

Jeg befinner meg akkurat nå i København, og har ikke tilgang til internett. Så dette er et innlegg laget på forhånd. Jeg håper jeg skal få satt opp nett med mobilen slik at jeg kan få limt linken til innlegget inn i linkedin-dingsen!

Smakebiten i dag er fra Makt, ofre og idioter som er en antologi gitt ut av Hele Rogaland leser, og som blir delt ut gratis i hele fylket, fra i går. Jeg snek med meg et eksemplar til København, og her er det mange gode ord. Men jeg falt for et sitat av Arne Garborg fra Den nye rikstanken (1878)

Ein annan ting har me òg å minnast. Det er slett ikkje visst, at folket, når det «vaknar» og får ein vilje, plent kjem til å vilja det same som eg og du; det kan henda det kjem til å vilja mangt som me ikkje vil. Men det er ikkje det, det gjeld: å få alt folk til å meina og tenkja som eg og du; det gjeld om å få folk til å meina og tenkja sjølv; vinn me så langt, så er alt vunne.

På baksiden av boken står det:

I hundre år har alle voksne mennesker hatt stemmerett i Norge. Å utvide stemmeretten skulle bidra til å spre makt, motvirke avmakt og øke den politiske interessen. Men hvor bra har det egentlig fungert? Hvem er i dag de mektige, hvem er ofrene? Hvorfor er noen fremdeles likegyldige til makt og innflytelse? Er slike spørsmål spesielt interessante å stille i fylket som er vert for landets mektigste næring, Rogaland? I Makt, ofre og idioter samles essays, noveller, dikt og reportasjer fra en rekke Rogalandsforfattere og fribyforfattere bosatt i fylket. Boken inngår i programmet Hele Rogaland Leser og slippes 31. august.