Tags

, , , , , ,

I dag har jeg kost meg med Angrvadil: Sagaene om Torstein Vikingsson og Fritjov den frøkne, utgitt av Sagabok i 2012. I brevet som følger med boken står det; Instantly I was lifted into huge regions of northern sky. I desired with almost sickening intensity something never to be described — C. S. Lewis. Dette sitatet skal beskrive C.S. Lewis første møte med sagahelten Fritjov den frøkne.

Fortellingene har sitt opphav i fornaldersagaene – en del av sagalitteraturen som ofte preges av fantastiske og overnaturlige elementer. To av de mest storslåtte fortellingene er sagaene om Torstein Vikingsson og Fritjof en frøkne – barn og barnebarn av den edle og vise krigeren Viking. De er klassiske helteskikkelser som lever i en mytisk tid – hvor mot og vennskap, kampen mellom det gode og det onde, og den uovervinnelige kjærligheten står i sentrum.

Det var først og fremst sagaen om Fritjof den frøkne jeg hadde lyst til å lese. Jeg har selv vært på Vangsnes i Sogn og sett statuen av ham som den tyske keiseren William fikk reist der. Statuen er diger, hele 22,5 meter i følge Wikipedia. Men jeg klarte da klatre opp sokkelen i det minste!

Tilbake til boken. Dette er to sagaer, om far og sønn. Begge flotte, vakre, store, sterke og vise vikinger som gjorde alt riktig. I sagaen om Torstein kan en lære mye om hvordan livet var i Norge (rundt 1300-tallet), mens i sagaen om Fritjov handler det om en mann som kjemper for å få gifte seg med sin fagre Ingebjørg.

Fritjov kveder mye, spesielt da de er på sjøen og kongene Helge og Halvdan (brødrene til Ingebjørg) får to trollkvinner til å sende en storm over dem. Der sier han blant annet at han er varg i veum. Det måtte jeg selvfølgelig slå opp, og det betyr; person som var dømt fredløs for forbrytelse på et fredhellig sted. Grunnen til at Fritjov får dette kallenavnet er at han «had relations» med Ingebjørg på et gudehov (hvor det var strengt forbudt). Jeg var også nysgjerrig på hva «den frøkne» betyr siden det for oss høres ganske feminint ut. Men det er egentlig den frækne som betyr den djerve.

Jeg liker sagaene og synes det er en fornøyelse å lese dem. Denne boken gjør mye for å vise oss to av sagaene og den er verd en titt.

Boken har jeg fått av Sagabok.