Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hver måned leser jeg krim på sengekanten, og av og til utenom og. Selv om det er mange gode bøker blant krimromanene får jeg ikke alltid tid til å skrive om dem. Derfor har jeg bestemt meg for å omtale dem i et oppsamlingsinnslegg. Så her finner du en kort omtale om krimbøkene fra oktober;

Pumasommer av Merete Junker

Flere mennesker i Porsgrunnsområdet lever lykkelig uvitende om at de svever i livsfare. Morderen som kaller seg Felis sitter i ei blokkleilighet og følger med advokat Torkel Vaa når han er på kontoret. Journalisten Mette Minde har lenge vært svak for Vaa, og jo tettere forhold de får, jo mer oppmerksom blir Felis på henne.

Dette er tredje boken om NRK journalist Mette Minde som til stadighet blir involvert i krimsaker. Hun har gått de to første årene på politihøyskolen men livssituasjonen gjør det vanskelig å få fullført skolen. Nå vil hun derimot søke på ny, ikke minst fordi mannen hennes har bestemt seg for å dra til Nord Norge for et år. Hun blir også mer kjent med, og forelsket i, advokaten Torkel Vaa, noe som gir henne mange ting å tenke over. Ikke minst i forhold til sitt ekteskap. Torkel Vaa befinner seg i en situasjon hvor en ukjent mann både truer han og dreper mennesker han har vært i kontakt med. Og Mette Minde blir med på laget som prøver å løse denne saken. Merete Junker skriver god krim, spennende og vel verd å bruke tid på.

Straff av Birger Baug

Boken innledes med et tilsynelatende naturlig dødsfall på Vestkantbadet i Oslo. Førstebetjent Halvor Heming må imidlertid snart innse at dødsfallet peker mot det kriminelle miljøet i hovedstaden. Letingen etter den mistenkte gir ingen resultater, og etter to dager begås det et nytt drap. Saken tar først form når Heming begynner å grave i en gammel historie om mobbeofferet og farløse Kris.

Jeg leste den tredje boken om Halvor Heming (Død sjel) og likte den nok til å ville lese de to første også. I tillegg forteller Birger Baug mye om tidligere saker i bøkene sine og da er det greit å ha lest hele serien. Denne boken er veldig forskjellig fra Død sjel, noe som overrasket meg. Denne er en kriminalroman med et mord og en etterforskning, mens Død sjel gikk mer på terrorisme. Dette var en fin krim, men det var litt kjedelig med alle de gamle historiene som skulle graves opp. Men en ok første bok.

Paradis Tapt av Birger Baug

Et skjelett blir funnet på en ubebodd øy, og snart blir det avdekket at to mennesker har oppholdt seg på øya i lang tid. Hvem de var eller hva de gjorde der forblir et mysterium for lokalbefolkning og politi. Fem år senere rår frykten blant Oslos nedslitte narkomane. Folk dør som fluer av overdoser, uten at noen kan forklare hva som er galt med stoffet. Etterforskningsleder Halvor Heming jobber dag og natt for å nøste opp trådene. Men for noen er det ikke raskt nok, og Hemings idealer blir satt på prøve mot ondskapen i sin pureste form.

Dette er den andre boken om politietterforsker Halvor Heming. I denne boken er det en bakgrunnshistorie med to skjelett som blir funnet på en øde øy. Den historien var spennende og det var fint hvordan det blir knyttet sammen med dagens situasjon som Heming prøver å løse. Også historiene fra Oslos narkomiljø var interessante. Denne boken var et stort steg frem fra bok en. Men jeg anbefaler likevel å lese dem i rekkefølge.

Kodenavn Hunter av Jørn Lier Horst

En fangetransport på Østlandet blir kapret og en internasjonal fange slipper løs. Den organiserte kriminaliteten har vokst seg så sterk at det norske politiet står overfor utfordringer av et helt nytt kaliber. Den hemmelige etterforskningsgruppen Hunter, ledet av analytikeren Dan Wester, settes på saken.

Jeg leste først denne boken og så etterpå tv-serien boken er basert på. Derfor blir det jeg synes om boken farget av tv-serien. Jeg likte boken, men jeg likte ikke noen av skuespillerne som spilte i tv-serien. For eksempel han som spilte analytikeren Dan Wester. Jeg syntes Wester var intelligent i boken og ekkel i tv-serien. Jeg liker Kristoffer Joner, derfor likte jeg også skurken han spilte (husker ikke navnet), i tv-serien, men jeg likte ikke den samme skurken i boken. Men i det store og det hele; Jørn Lier Horst skriver veldig bra og han har skrevet en flott, spennende hard-core krim utfra tv-serie manuset. Boken er absolutt verd å lese og spesielt for deg som har sett tv-serien.

Påskekrim 2011, Påskekrim 2012 og Den Skandinaviske gullrekka

Påskekrim 2011 inneholder 18 kriminalnoveller og Påskekrim 2012 inneholder 17. De er begge utgitt av Juritzen til det årets påske. Den Skandinaviske gullrekka inneholder 12 kriminalnoveller av noen av Skandinaviske mest kjente kriminalforfattere og er utgitt av Gyldendal.

Jeg lånte disse tre fordi de alle inneholder noveller av Jørn Lier Horst, men jeg valgte likevel å lese alle novellene. Av dem alle var det novellen i Den Skandinaviske gullrekka av de danske forfatterne Øbro og Tornbjerg jeg husker best. Den handler om en gutt som ringer politiet fordi faren er død. Da politiet kommer dit finner de faren med en kniv i ryggen og moren skamslått, begge liggende på gulvet. Den tolv år gamle sønnen forteller at en mann har drept faren, og at det er faren som har slått moren. Da politiet følger gutten til der denne mannen bor får de seg likevel en overraskelse. Jeg skal ikke røpe hva overraskelsen er, bare at det gjør novellen til noe mer, og til en veldig fin historie. Verd å lese selv!