Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jeg leser endel barnebøker på jobb, alt fra billedbøker til ungdomsbøker. Men jeg skriver oftere om ungdomsbøkene enn jeg skriver om de gode barne- og billedbøkene. Så her har jeg laget en oppsummering av noen av de beste barnebøkene jeg har lest i sommer.

Bak dødsfjellet (Spøkelsene på Frostøy) av Hilde Hagerup

Jens har de siste årene trodd at det bare var faren hans som omkom i bilulykken for ti år siden, men nå viser det seg av mora hans er et spøkelse. Så kommer det andre og mer skremmende spøkelser ut av skogen, og Jens må finne ut om bestemora hans virkelig er spøkelsesdronning på Frostøy, og om hun er god eller ond.

Bak Dødsfjellet er første bok i serien Spøkelsene på Frostøy. Dette er en annen type bok en den Hilde Hagerup vanligvis skriver, men hun har fått det virkelig godt til.

Jens er en vanlig, om noe ensom gutt som bor sammen med moren sin på øya Frostøy. Der er det mange fortellinger om spøkelsene i skogen, men Jens blir likevel veldig overrasket da det viser seg at han kjenner noen spøkelser (som ser ut som vanlige mennesker). Der finnes også en ond spøkelsesdronning på øya og da hun vil ha tak i Jens må han dra fram alle de sidene i ham som kan hjelpe ham å flykte. Jeg ser virkelig fram til neste bok i denne serien.

Mørke; Septimus Heap av Angie Sage

Septimus fyller snart 14. Fødselsdagen hans faller på dagens korteste dag. Mens alle feirer og Borgen er opplyst av stearinlys, er Septimus svært bekymret. Som trollmannslærling har han nemlig kommet til den vanskelige MØRKE UKEN i utdannelsen sin. Og Septimus har grunn til bekymring, for mørke krefter er i sving i Borgen. Vil den unge trollmannsgutten klare å overvinne mørket?

Dette er den sjette boken i den fantastiske serien om Septimus Heap. Septimus er syvende sønn av syvende sønn og magikerlærling. Han er kommet så langt at det er de virkelig farlige tingene han skal i gang med, og det skremmer han. Heldigvis har han Jenna, Alfred Marcellus og Simon der for å få hjelp av.

Bøkene før i serien er: Magi, Skyggen, Alkymi, Toktet og Sirene.

Jeg er virkelig glad i denne serien og ser det ikke så umulig at jeg kommer til å lese den en gang til.

Stikk! av Morten Hovland

Molly er 12 år og har bodd i mange fosterhjem, men det har aldri gått særlig bra. Nå har hun en siste sjanse, men fortiden gjør det vanskelig å starte på nytt med ny familie, nye venner og ny skole. Boka følger Molly og den jevngamle Truls, fra hvert sitt ståsted, inntil deres veier krysses.

Denne boken starter med at Molly flytter inn i nytt fosterhjem. Hun har blitt sent fra det ene fosterhjemmet til det andre og det har alltid vært noe som ikke har fungert. Nå innser Molly at dette er hennes siste sjanse. Lykkes hun ikke denne gangen vil hun bli sendt på institusjon.

På det nye stedet møter hun Truls som også har sitt å stri med. Og på samme måte kretser Molly og Truls sine følelser rundt det å bli elsket og om angsten. Denne boken handler om det å finne seg en identitet og om det å forandre seg. Kan man klare det bare fordi man ønsker det? Denne historien er basert på en tv-serie som ble vist på NRK høsten 2011.

Hanas koffert av Karen Levine

En rørende historie fra virkeligheten om en ung, tsjekkisk jente og hva som skjedde med henne og familien da landet ble okkupert av tyskerne i 1939. Samtidig er det en fortelling om hvordan et japansk holocaustsenter greier å nøste opp historien 60 år etter, ut ifra en koffert fra Auschwitz, påskrevet Hana Brady 16. mai 1931, sammen med ordet «Waisenkind», tysk for forforeldreløs.

Dette er en utrolig fin bok, ikke minst fordi den forteller en sann historie. Hana var en ung pike i Tsjekkoslovakia. Hun hadde jødisk mor og tsjekkisk far. Moren var den første til å bli sent i konsentrasjonsleir, og så hentet de faren. Og selv om onkelen og tanten til Hana og Georg prøvde å hjemme dem ble de til slutt oppdaget og sent i konsentrasjonsleir.

En Konservator ved det japansk holocaustsenteret prøver å nøste opp Hanas historie. fordi de har kofferten hennes i museet og fordi barna som kommer på besøk vil gjerne vite mer om Hana. I boken beskriver hun alle håp, skuffelser og suksesser underveis. Til slutt finner hun Georg i Canada, men Hana er død.

Dett er en viktig bok, og en bok som er fantastisk fin til å lære barna mer om hva som egentlig skjedde under 2. verdenskrig.

Stråleglans av Alyson Noël

Da Riley er 12 år gammel dør hun i en bilulykke sammen med foreldrene og hunden Buttercup. Bare søsteren Ever overlever og forblir i de levendes verden. Riley går over til den andre siden og gjenforenes med foreldrene og Buttercup. Hun får jobb som sjelefanger og hennes første oppdrag er en gutt som har hjemsøkt et slott i England i mange hundre år. Dette er den første boka om Riley Bloom.

Riley er den unge søsteren vi møter i bøkene om Ever; (Ever – for alltid, Blå måne, Skyggelandet, Mørk flamme, Nattstjerne og Evig din). I disse bøkene har Riley endelig gått videre til den andre siden, sammen med hunden Buttercup. Her blir hun imidlertid satt til å være sjelefanger. Det betyr at hun skal finne sjeler som har satt seg fast i den virkelige verden og føre dem over til den andre siden. Riley er flink i jobben sin, nesten så flink at treneren hennes synes det blir for mye. Men Riley trenger et ankepunkt, en oppgave hun kan trives med.