Tags

, , , , ,

Jeg leser mye flere bøker enn jeg når å skrive om her på bloggen, så dette er et oppsamlingsinnlegg. Dette er del fire, med 5 flere bøker jeg ikke har rukket å skrive om. Flere innlegg vil følge, med flere gode bøker.

Maleren fra Shanghai – Jennifer Cody Epstein.

Romanen skildrer livshistorien til den kinesiske kunstneren Pan Yuliang (1899-1977). Fjorten år gamle Xiuqing blir solgt til et bordell for å betale onkelens opiumsgjeld. En ung embetsmann kjøper henne fri, og med hans hjelp utdanner hun seg til kunstmaler, nå med navnet Pan Yuliang. Hun fortsetter sine studier i Roma og Paris, hvor hun finner sitt kunstneriske uttrykk og oppnår internasjonal anerkjennelse.

Maleren fra Shanghai forteller den utrolige historien om den kinesiske kunstmaleren Pan Yuliangs vei fra et liv som prostituert til feiret og kontroversiell kunstner i Shanghai og Paris. Xiuqing er fjorten år den dagen onkelen selger henne til Herlighetens hus for å betale sin egen opiumsgjeld. Med seg i bagasjen har hun onkelens store kjærlighet til poesi, men i hennes nye virkelighet som Yuliang er det bare plass til krevende kunder, røykfylte bakrom og erfaringer hun aldri kommer til å glemme. En dag forelsker en ung embetsmann seg i den prostituerte piken. Han kjøper henne fri, og som hans konkubine møter hun et nytt og glamorøst liv i 1920-årenes Shanghai. Her oppdager både hun selv og andre hennes spesielle talent som kunstmaler, og som en av landets første kvinner får hun studere ved Shanghais kunstakademi. Yuliang fortsetter studiene i Paris og Roma, og det er i møtet mellom Kina og Europa hun finner sitt eget kunstneriske uttrykk. Kina er i stadig endring, og Yuliangs malerier og spesielle bakgrunn vekker sterke reaksjoner. Yuliang blir tvunget til å velge mellom kjærligheten til mannen som reddet henne, og sin egen kunstneriske frihet.

Et glass melk takk – Herbjørg Wassmo.

Dorte er femten år, ikke spesielt eventyrlysten og bor på landsbygda i Litauen. Da hun får tilbud om å dra til Stockholm for å jobbe på restaurant, sier hun mot alle odds ja. I stedet for den jobben Dorte har blitt forespeilet, blir hun et offer for trafficking. Romanen handler om håpløshet, drømmer og overlevelse, og om å klare seg gjennom prøvelser ikke noen mennesker skulle utsettes for.

Enda en stor roman av Herbjørg Wassmo. Dorte har aldri drømt om det store eventyret. Hun er 15 år og bor på landsbygda i Litauen, og hennes drømmer er konkrete og tett innpå. Ikke om prinser og hester, men om Nikolai, bakerens sønn, om litt mindre fattigdom, om en far som ennå lever.Derfor er tilbudet om å reise til Stockholm, i smug, for å jobbe på restaurant, noe hun nesten ikke kan tro at hun slår til på. Kan nesten ikke tro at det er henne som sitter i baksetet på den store Audien gjennom Litauen. Audien med vinduene som ikke lar seg åpne.Wassmos roman er en nesten uutholdelig leseopplevelse. En roman om håpløshet, drømmer og overlevelse.

Min mangel på stolthet og fordom i jakten på Mr. Darcy – Ingrid Schibsted Jacobsen.

Ingrid oppdager mannen i sitt liv, hennes Mr. Darcy, i en bar. Og i motsetning til Jane Austens heltinner har hun ikke tenkt til å bli sittende og vente. Hun forserer alle hindringer i jakten på drømmemannen, og følger ivrig sporene som løper fra en pub i Kragerø, via Fru Hagen på Grünerløkka, frem til Hells Angels’ illegale klubb.

Det er ham eller ingen. Ingrid skjønner det straks – han er hennes Mr. Darcy. Hun har lest nok romantiske bøker til å kjenne igjen mannen i sitt liv når hun ser ham. Som romanheltinnene er hun fast i troen på kjærligheten, men i motsetning til de tafatte hovedpersonene har ikke Ingrid tenkt bare å bli sittende og vente. Straks hun har fått ferten av sitt livs kjærlighet, starter jakten. Som en ustoppelig Miss Bennet, eller kanskje en kvinnelig Odyssevs, forserer hun alle hindringer. Sporene løper fra en pub i Kragerø, via Fru Hagen på Grünerløkka og frem til Hells Angels illegale klubb – og Ingrid følger dem ivrig. Det finnes nemlig ingen vei tilbake. Det må bli dem, akkurat som i bøkene. Ingrid Schbsted Jacobsen (f. 1982) debuterer med en inderlig, innsiktsfull roman om hvordan det er å lide av overdreven «romantisme». Og i tillegg være ung og uerfaren og måtte gå omkring med skjev tannstilling … Alle vil vi kjenne oss igjen i situasjoner hvor bøkenes rosa skjær ikke stemmer overens med virkelighetens nyanser.

Gravlunden i Praha – Umberto Eco.

Dokumentfalskneren og agenten Simonini er utvist fra Piemonte og har bosatt seg i Paris. Men etter et møte med Freud setter han seg ned for å skrive om sitt liv. Simonini har bidratt til å velte Napoleon III, og han har forfalsket dokumenter for russerne og jesuittordenen for å legitimere og intensivere jødehatet og jødeforfølgelsen. Han forteller om et Europa som er gjennomsyret av jødehat på slutten av 1800-tallet.

En humoristisk røverroman og dypt alvorlig skildring av de mørke sidene ved europeisk historie.Vi er i siste del av 1800-tallet. Dokumentfalskneren og agenten Simonini er utvist av Piemonte og har bosatt seg i Paris. Et langt liv i diverse ministeriers tjenester har gjort ham til en velhavende mann som frekventerer Paris beste restauranter. Her vanker også avanserte psykiatere, tenkere og kunstnere. Men noe plager Simonini, og etter å ha møtt Freud («den avskyelige østerrikske legen og jøden Froïd»), setter han seg ned for å skrive sitt liv. En mangslungent biografi rulles opp: Simonini har blant annet bidratt til å velte Napoleon III, og han har forfalsket dokumenter for russerne og jesuittordenen for å legitimere og intensivere jødehatet og jødeforfølgelsen. Simonini er nemlig en glødende antisemitt. Jødehatet er han ikke alene om, det gjennomsyrer og dominerer hele Europa, og man snakker allerede på denne tiden om en endelig løsning.»Gravlunden i Praha» er sjokkerende, der den velter seg i jødehat og navlebeskuende tanker om egen nasjons stolthet. Samtidig gir Eco oss verktøy til å forstå de mekanismer som førte til begge verdenskrigene. At den samtidig er en røverroman, med et sinnrikt personregister, en distanse til stoffet og genuin humor, er bare med på heve leseropplevelsen. I bunn er det likevel et stort alvor i denne romanen, idet den ønsker og evner å si noe om hvem vi er som europeere i dag.

Glassblåseren fra Murano – Marina Fiorato.

Nora Manin bestemmer seg for å forlate sitt mislykkede liv i London for å starte på nytt i Venezia. Der begynner hun å avdekke historien om en av sine aner, Corradino Manin – Muranos største glasskunstner gjennom tidene.

Venezia, 1681. Glassblåsing er den venetianske republikks hovednæring, og deres speil er mer verdt enn gull. På øya Murano holdes glassblåserne praktisk talt fanget under streng bevoktning av det livsfarlige «Timannsrådet». Men i et forsøk på å beskytte sin hemmelige datter, selger Corradino Manin, den fremste av glassblåserne, sine forretningshemmeligheter og sin sjel til Solkongen, Ludvig XIV av Frankrike. Flere århundrer senere flykter hans etterkommer, Nora Manin, fra et ulykkelig liv i London for å gå i lære som glassblåser i sine forfedres by. I Venezia finner hun en ny tilværelse og ny kjærlighet. Hun er både lidenskapelig og begavet, og idet den tidløse rivaliseringen kommer til overflaten, setter Noras etternavn henne snart i fare