Tags

, , , , ,

Jeg leser mye flere bøker enn jeg når å skrive om her på bloggen, så dette er et oppsamlingsinnlegg. Dette er del to, med 5 flere bøker jeg ikke har rukket å skrive om. Flere innlegg vil følge, med flere gode bøker.

Snakk til meg av Vigdis Hjorth.

snakk-til-megEn forsiktig middelaldrende kvinne reiser til Cuba og overrasker seg selv. Er det kjærlighet hun opplever? Møtet med kontrastenes Cuba, skjønnheten, fattigdommen, varmen mellom menneskene, rokker ved hennes verdensbilde. Hun reiser hjem, og starter prosessen med å få den cubanske mannen inn i Norge. Snakk til meg handler om å justere kurs midt i livet, og ta noen uforferdete valg. Om en kvinnes forhold til seg selv, sin fortid og til de myndigheter hun så langt i sitt liv har vært lojal mot. Til en elsker. Og ikke minst til en sønn.

Dette er en bok om Cuba, om fattigdom, og om ett skakkjørt mor-sønn forhold. Ingeborg som bor i en liten sørlandsby og  er en konvensjonell og ensom kvinne, opptatt av hva andre sier om henne, og usikker på seg selv. Historien handler mye om et kjærlighetsforhold mellom en voksen norsk kvinne og en cubaner som drømmer om ett bedre liv. Det er en trist bok på alle måter, og den reiser noen av de helt store spørsmålene. Dette er Vigdis Hjorth på sitt beste, en sørgelig, men godt fortalt historie til ettertanke.

Mellom oss av Ruth Lillegraven.

mellom-ossI 1972 drar 25-åringen Svein til Chile utan å vende tilbake. Denne hendinga kastar framleis skuggar over liva til foreldra Jakob og Dagny, kjærasten Ranveig, og dottera Tonje tretti år seinare. Boka handlar om liva til tre generasjonar og beveger seg frå krigens dagar og fram til vår eiga tid.

Slekt, svik og spenning i en familiehistorie som begynner under krigen og ender i vår tid. I 1972 drar 25 år gamle Svein til Chile. Han kommer aldri hjem igjen. Tretti år senere kaster forsvinningen hans fremdeles skygger over de han reiste fra: foreldrene Jakob og Dagny, kjæresten Ranveig og datteren Tonje, som han ikke har møtt. Hva har Jakob og Dagny sine opplevelser under krigen fått å si for forholdet til sønnen? Og hvordan får besluttinger tatt i en dekkleilighet i Oslo i 1943 konsekvenser for Tonje seksti år senere?Tonje har sine egne hemmeligheter å bære på, og nettet av løgner hun har spunnet rundt seg selv og andre, er i ferd med å rakne. Fortellingen tar leseren fra krigens dager til vår egen tid, fra Oslo til Natzweiler, Santiago, Pennsylvania og et forfallent funkishotell på Vestlandet. Mot et bakteppe av historiske opplevelser viser Mellom oss både hvordan det lille livet speiler den store verden, og hvordan gamle hemmeligheter kan få følger mange år senere. Mellom oss er en historie om tre generasjoner, og om det vi bærer på, men ikke klarer snakke om.

Bumerang av Tatiana de Rosney.

bumerangSøsknene Antoine og Melanie feirer Melanies 40-årsdag med en tur til barndomsparadiset Noirmoutier. Turen vekker minner, og da de kjører tilbake til Paris er Melanie taus og anspent. Hun mister kontroll over bilen og blir hardt skadet, mens Antoine er like hel. Han vil vite hva som opprørte søsteren, og sporer opp en vel bevart familiehemmelighet.

Antoine Rey synes han har funnet den perfekte førtiårspresangen til søsteren: en weekendtur til sommerens ferieparadis, der de ikke hadde vært siden de var barn. Helgen vekker minner, men ikke bare gode. Den siste sommeren de tilbrakte på øya, var like før moren døde. På vei hjem sitter søsteren taus og tankefull ved rattet, og idet hun tar sats for å fortelle hva hun har blitt minnet på, mister hun kontroll over bilen, og de kjører utfor. Søsteren blir hardt skadet, mens Antoine slipper unna uten en skramme. Hva var det søsteren ville fortelle? Antoine begynner å grave i familiehistorien, og litt etter litt avdekkes hemmeligheter som skulle holdes skjult for enhver pris. Tatiana de Rosnay har fått et stort publikum verden over med Saras nøkkel, og i 2009 var hun en av Europas mest leste forfattere. Hennes nye roman Bumerang er en gripende fortelling om hvordan taushet og fortielser kan holde en hel familie i en skruestikke, men mest av alt er det en historie om kjærlighet og tilgivelse – og mot til å tåle å konfrontere sannheten.

Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant – Jonas Jonasson.

hundrearingen-som-klatret-ut-av-vinduet-og-forsvantAllan Karlsson har havnet på gamlehjem. Hundreårsdagen hans nærmer seg og feiring med pomp og prakt, ordfører og lokalavis venter. Men Allan vil ikke være med. Han klatrer ut av vinduet og med en motorsykkelbande og politiet i hælene, legger han ut på en måneds lang reise gjennom Sverige. Samtidig er boka en reise gjennom Allans liv på 1900-tallet.

Etter et langt og begivenhetsrikt liv havner Allan Karlsson på gamlehjem hvor han tror han snart skal ende sine dager. Problemet er bare at helsa nekter å svikte. En dag fyller han ubønnhørlig hundre år. Pomp og prakt, ordfører, lokalavis og bløtkake venter. Men Allan vil ikke være med. Han klatrer ut gjennom vinduet. Boken handler om Allan Karlssons månedslange reise gjennom Sverige. En reise som kompliseres ved at han kommer på kant med både politiet og en motorsykkelbande som han dessverre kom til å stjele en verdifull koffert fra. Men boken er også en reise gjennom det forferdelige 1900-tallet, den uendelig sorgløse Allan Karlssons livsreise. Det viser seg at Allan Karlsson ikke bare har deltatt i, men også forårsaket flere av 1900-tallets store begivenheter. Han har vært innblandet i utviklingen av atombomben, blitt god venn med formann Maos unge hustru og både planlagt og avverget et attentat mot statsminister Winston Churchill.

En kort historie om traktoren i Ukraina – Marina Lewycka.

en-kort-historie-om-traktoren-i-ukrainaSøstrene Vera og Nadezhda må legge mange års stridigheter bak seg i et felles forsøk på å komme faren sin til unnsetning. Han er nylig blitt enkemann, men annonserer gledestrålende at han skal gifte seg på nytt. Den utkårede er en yppig lykkejeger fra Ukraina, halvparten så gammel som ham, med blondt hår og store bryster. Hun drømmer om et britisk pass og et vestlig liv i sus og dus. Dessverre er den gamle mannen blind for dette, og slår lykkelig fast at dette er sann kjærlighet. Dessuten har også han en drøm å følge, han vil skrive traktorens historie!

En kort historie om traktoren i Ukraina er en klok og morsom roman om en fargerik ukrainsk immigrantfamilie. Delvis farse, delvis slekstdrama – men også en roman om den europeiske arven og de siste femti årene av vår historie. Dette en roman som både er latterfremmende – og tankevekkende. Den er en morsom farse om moderne folkevandring, fra Ukraina til England, kort, effektiv, og ujålet.

Lagre