Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Jeg har blitt utfordret av Dagdrømmeren til å skrive om 7 av mine favorittbøker. Det er ikke noen enkel oppgave, bare 7! Hvordan velger en da favorittbøker? Jeg endte opp med å skrive to lister. En All time high – som inneholder det beste av det beste, men som samtidig er bøker jeg snakker masse om. Og en liste jeg kaller 7 favorittbøker –  hvor jeg har valgt ut 7 høydepunkter av mine mer «ukjente» favoritter! Av disse to er All time high den enkleste! NB: For å få plass på listene  (ja jeg vet jeg er opp i mye over 7 bøker nå!) regner jeg serier som en bok..

All time high

1. Ringenes Herre – J.R.R Tolkien

Ringenes HerreÅ gi en kort beskrivelse av Ringenes Herre er nesten umulig. Det er en overveldende og omfattende historie i en eventyrverden skapt med nøyaktighet ut i minste detalj, og den gir en intens leseropplevelse. Tolkiens Ringenes Herre handler på mange måter om hvordan man drar fra det trygge og velkjente, ut i den store verden med alle dens fristelser og farer.

2. Harry Potter – J.K. Rowlings

Harry PotterHarry Potter er en serie på sju svært populære fantasy-romaner skrevet  av den britiske forfatteren J.K. Rowling. Bokserien handler om den foreldreløse gutten Harry Potter som bor med sin tante og onkel i en engelsk småby, men som har magiske evner og derfor begynner på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Fortellingene handler om Harrys kamp mot den onde trollmannen Voldemort som drepte guttens foreldre.

3. Legenden om Narnia – C.S. Lewis

Legenden om NarniaLegenden om Narnia er en serie på i alt syv fantasy romaner. Bøkene er skrevne av den engelske akademikeren og forfatteren C.S. Lewis og handler om hendelsene i det fiktive landet Narnia. Bokserien starter med landets skapelse og ender med at landet dør, og det etableres et himmelrike. Seriens mytiske hovedperson, løven Aslan, har en Kristus-rolle: Han dør blant annet en soningsdød i boken Løven, heksa og klesskapet, for senere å gjenoppstå.

4. Haikerens guide til Galaksen – Douglas Adams

Haikerens guide til galaksenDouglas Adams har skrevet 5 bøker som totalt utgjør trilogien Haikerens guide til galaksen. Her blir den jordiske hovedpersonen virvlet ut i en fantastisk reise gjennom universet sammen med sin venn som viser seg å være utsendt medarbeider for tidenes mest bemerkelsesverdige reisehåndbok.

5. Det mørke tårn – Stephen King

Det mørke tårnHovedpersonen i Det mørke tårn, Roland av Gilead, gir seg ut på en reise hvor han forfølger den sortkledte gjennom en øde og ødelagt verden. En “westernverden” hvor Roland er den siste revolvermannen. Verden har gått videre, den har blitt en farlig verden, en verden etter den store krigen. Roland har en ensporet tanke, han skal til det mørke tårn. Uansett hva han møter på veien, og selv om han vet han ikke kommer tilbake, det mørke tårn er målet.

6. Bleak House – Charles Dickens

Bleak HouseBleak House tar oss med inn i 1800-tallets England og dets suspekte juridiske system. Her er det duket for dype intriger og mørke hemmeligheter. Historiens kjerne dreier seg om den evigvarende rettsaken mellom Jarndyce og Jarndyce ved Courts of Chancery. Den nåværende Jarndyce, John , eier av Bleak House, har liten tro på at saken vil yte ham noe godt. Da Esther Summersons tante dør, blir hun adoptert av Jarndyce og blir god venn med hans myndlinger.

7. Tidshjulet – Robert Jordan (aka James Oliver Rigney Jr)

tidshjuletTidshjulet er en serie på 12 fantasy bøker. Profetiene sier at Dragen skal bli gjenfødt som Den Gjenfødte Dragen, og at han skal kjempe mot Shai’Tan (Den Mørkeste) i den siste kampen, Tarmon Gai’don. Han må seire, ellers vil verden gå under, og tiden vil bli ødelagt, slik at verden alltid vil ligge i mørke. Og så lenge ikke den ekte har proklamert seg, vil det hele tiden komme Falske Drager.

7 favorittbøker

1. Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai – Mary Ann Shaffer

Guernseys forening for litteratur og potetskrellpaiEt tyskokkupert Guernsey under andre verdenskrig danner bakteppe for handlingen i denne gripende og hjertevarme brevhttp://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=2570073romanen. Gjennom en ung, britisk forfatterinnes brevveksling med medlemmene av Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai, blir vi kjent med den dramatiske historien til en svært fargerik gruppe litteraturinteresserte øyboere.

2. Den tidsreisendes kvinne – Audrey Niffewnegger

Den tidsreisendes kvinneDenne storslagne kjærlighetshistorien handler om Clare og Henry, som har kjent hverandre siden Clare var 6 år og Henry 36. De gifter seg når Clare er 22 og Henry 30.Henry reiser i tid. Uten forvarsel forsvinner han til fortiden eller fremtiden. Reisene kan være opplevelsesrike, men også skremmende og farlige. Henrys forflyttinger i tid er en hemmelighet som bare Clare kjenner til. Deres liv sammen er intenst og annerledes, preget av dyp kjærlighet.

3. Mr. Pip – Lloyd Jones

Mr.PipBorgerkrig raser på en øy i stillehavet. Skolen er stengt, lærerne flyktet. Mr. Watts åpner skolen og leser Dickens’ Store forventninger, ett kapittel om dagen. Matilda og vennene lever seg inn i historien om foreldreløse Pip i London. En by snart mer virkelig enn deres krigsherjede landskap. Fantasi er frigjørende, men farlig. Når opprørssoldatene kommer, er de svært opptatt av å finne denne Mister Pip alle snakker om.

4. Skuret – William P. Young

SkuretMackenzie Allen Phillips yngste datter, Missy, ble bortført mens familien var på ferie, og i et gammelt, forlatt skur langt inne i Oregons villmark, finner politiet bevis på at hun kan ha blitt brutalt myrdet. Fire år senere, midt i det Mack kaller Den store sorgen, får han et mistenkelig brev. Det later til at Gud inviterer ham til en helg i dette skuret. Det er skumring og det er vinter da han full av motforestillinger nærmer seg skuret og sitt mørkeste mareritt. Det som møter ham, forandrer Macks verden for alltid.

5. The catcher in the Rye – J.D. Salinger

The catcher in the ryeHolden, 17 år, er kastet ut av pensjonatskolen med stryk i nesten alle fag. I stedet for å reise hjem, skaper han seg en tid utenfor tiden; tre døgn alene i New York. Han tar inn på et hotell, farter omkring i taxi og fører sprø samtaler med sjåførene. Han forteller om foreldre og storebror og tenker inderlig varmt på lillesøster Phoebe. Han bløffer, lyver, fantaserer – og kræsjlander gang på gang. Og så drømmer han om å være «redderen i rugen» – helten som redder tusenvis av unger fra å styrte utfor et stup.

6. Sagaen om Paksenarrion – Elizabeth Moon

Sagaen om PaksenarrionPaksenarrion Dorthansdotter vil bestemme over sitt eget liv, og vil slett ikke følge farens befaling om å gifte seg med en bonde i nabolaget. Hun vil bli kriger, og drar av sted for å slutte seg til hertug Phelans kompani. Slik begynner hennes eventyrlige ferd – en ferd hvor hun forvandles til en heltinne utvalgt av gudene til å gjeninnsette en tidligere hersker på tronen.

7. Den trettende fortellingen – Diane Setterfield

Den trettende fortellingenIngen vet hvem den sagnomsuste og gåtefulle forfatteren Vida Winter er. Hun har brukt hele sitt liv på å dikte historier om seg selv; den grufulle sannheten tåler ikke dagens lys. Nå, gammel og syk, ønsker hun å lette på mysteriets slør. Den unge Margaret Lea er slått av parallellen mellom Vida Winters liv og sitt eget og takker ja til å skrive biografien hennes. Historien hun avdekker, er mørk og ubehagelig.

 

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre