Tags

, , , , , , , , , , ,

Sistemann på listen over mine absolutte yndlingsforfattere er:

Charles Dickens

Charles DickensJeg ble inspirert til å prøve meg på Dickens Bleak House etter å ha lest om boken i Stephen Kings Black House. Det ble begynnelsen på et langt kjærlighetsforhold. Dickens skriver nydelige bøker og jeg forstår hvorfor han regnes blant viktoriatiden fremste forfattere. Han er spesielt anerkjent for sine gripende fortellinger og minneverdige roman karakterer.

Charles John Huffam Dickens ble født i 1812 i Porthsmouth (Hampshire), England og vokste opp i London under vanskelige forhold. Hans far John var kontorist ved et marine kontor. En hyggelig og sjenerøs mann, men med stadige økonomiske problemer. Mr Micawber i David Copperfield er et satirisk portrett av faren, som måtte i gjeldsfengsel da Charles var bare 12 år gammel. Charles ble satt i arbeid i en svertefabrikk, en ydmykende opplevelse som satte sitt preg på ham. Skolegangen ble uregelmessig, han leste mye på egen hånd og studerte folkelivet i Londons gater. I 1827 ble han ansatt som lærling på et sakførerkontor, samtidig som han lærte seg stenografi for å tjene penger som rettsreferent og parlamentsstenograf.

I 1836 ble Dickens første bok, Sketches of Boz, gitt ut og han giftet seg med Catherine Hogarth, datteren av Catherine Hogarth Dickensredaktøren i Evening Chronicle. De bosatte seg i London og fikk etterhvert 10 barn. Det samme året ble han redaktør for Bentley’s Miscellany hvor Pickwick klubbens efterlatte papirer ble utgitt. Dickens ga ut romanene sin som små, billige hefter en gang i måneden. En roman ble vanligvis delt opp i 18 hefter, hver på 32 sider med illustrasjoner. På denne måten ble Dickens’ romaner allemannseie, ettersom få romanlesere var så fattige at de ikke hadde råd til én shilling i måneden. På denne måten startet et produktivt forfatterskap. Oliver Twist ble gitt ut fra 1837 til 1839, Nicholas Nickleby (1838-39), The old Curiosity Shop (1840-41) og Barnaby Rudge (1941). Deretter følgte Dickens 5 julefortellinger i årene 1843 til 1848. Nå hadde Dickens en fast leserkrets som ivrig ventet på hans neste fortelling.

Boken om Pickwick-klubben inneholder de fleste ingredienser som Dickens videreutviklet i sine senere romaner. Den er et humoristisk mesterverk, i sterk motsetning til hans neste roman, Oliver Twist, som er en ganske melodramatisk historie om fattiggutten som faller i hendene på en forbryterbande i Londons underverden. Det er her Dickens først trer frem som en bevisst forsvarer for samfunnets ulykkelige. I sine senere romaner satte han søkelyset på mange sosiale skjevheter, og bidrog til å påskynde reformprosessen som så vidt var kommet i gang. Av hans store produksjon de følgende årene må nevnes  Martin Chuzzlewit, Dombey and Son, David Copperfield, Bleak House og Hard Times.

Ellen TernanDickens involverte seg sterkt i amatørteateret. Han skrev, regisserte og spilte i mange teater oppsetninger sammen med både hans barn og venner. Ofte ble pengene fra slike oppsetninger donert til fattige. I 1857 spilte han i teater stykket The Frozen Deep av Wilkie Collins og her møtte han skuespillerinnen Ellen Ternan. De innledet et forhold og han ble skilt fra Catherine året etter. Han skrev to av sine beste romaner etter denne perioden; To byer (1859) og Store Forventninger (1860–61).

I 1865, på vei tilbake fra Paris sammen med Ellen og hennes mor var de involvert i en stor togulykke. Dickens fikk bare små fysiske skader men kom seg aldri fra post-traumatisk sjokk. Han ga ikke ut flere bøker og døde av hjerneblødning i 1870. Han er gravlagt i Poet’s Corner, i Westminster Abby. På gravstedet står det; «He was a sympathiser to the poor, the suffering, and the oppressed; and by his death, one of England’s greatest writers is lost to the world.”

Charles Dickens Toombstone

Sitater:

  • A loving heart is the truest wisdom.
  • A wonderful fact to reflect upon, that every human creature is constituted to be that profound secret and mystery to every other.
  • Happy, happy Christmas, that can win us back to the delusions of our childhood days, recall to the old man the pleasures of his youth, and transport the traveler back to his own fireside and quiet home!
  • Have a heart that never hardens, and a temper that never tires, and a touch that never hurts.
  • In the little world in which children have their existence, whosoever brings them up, there is nothing so finely perceived and so finely felt, as injustice.

En julefortelling