Tags

, , , , , ,

Hvem inspirerte hvem i kunsten?I dag har jeg funnet riktig en godbit å ta med meg hjem fra jobb. Boken heter Hvem inspirerte hvem i kunsten? og er skrevet av David Gariff.

Jeg forsøkte meg på kunsthistorie studiet ved daværende HIS for endel år siden, men kom aldri så langt at jeg fikk tatt eksamen. Kunst og arkitektur er to av mine favorittemner, og det var nok det som inspirerte meg til å gjøre et forsøk. Nå ja, bibliotekstudiet passer meg nok bedre, kanskje? Eller det passer hvert fall bedre inn i min livssituasjon.

Anyway. Fra forlaget:

Boken viser hvem som inspirerte hvem i malerkunsten, og gir samtidig en innføring i kunsthistorie. Boken tar for seg de skjulte forbindelseslinjene mellom innflytelsesrike malere, de som grunnla eller omdefinerte en kunstretning. Kunstnernes viktigste arbeider blir gransket i detalj for å vise de ulike karakteristiske trekkene og hva slags innflytelse de har hatt på følgende kunstnergenerasjoner. Bruken av familietrær både visualiserer slektskapet mellom kunstnerne fra ulike retninger, som idealister, realister, naturalister, ekspresjonister og andre, og viser hvordan særtrekk og inspirasjon er gjengitt i kunst fra den vestlige del av verden.

Jeg har tittet endel i boken i pausene mellom lånere og klargjøring av bøker og ser at boken legger vekt på å se sammenhenger mellom ulike epoker. En blir både kjent med det som er karakteristisk for en epoke og det som brukes videre, men kanskje på en litt annerledes måte. Gjennom tolkninger av bildene og de konkrete malerieksemplene ser også en som ikke er kunsthistorikere forbindelseslinjer og inspirasjonsveier. Boken er full av vakre malerier. Jeg tror ikke dette er en bok å lese fra a til å, men en bok som man tar fram på ny og på ny. Rett og slett en bok jeg kanskje må kjøpe!

Lagre