Tags

, , , , ,

UtbryterneUtbryterne er en dystopi for ungdom og debutantboken til forfatteren Nina Borge. Jeg har fått den som leseeksemplar av Gyldendal.

Feministene styrer Norge og menn har ingen rettigheter. Som et strengt muslimsk land bare motsatt. Clara er lærling i Klimaavdelingen i Sandefjord og bor sammen med de andre feministene i en strengt beskyttet festning. Hun vokste opp som foreldreløs i feministenes egen barnehjem. Etterhvert har det vist seg at hun har høy intelligens og mye ressurser, hun blir derfor regnet blant eliten hos feministene. Clara er lærling hos Johanne og de jobber sammen om å finne noe som kan rense luften. Den er så forurenset at alle må gå med pustemasker når de er ute.

På utsiden bor Noah. Han er en del av en opprørsstyrke ledet av Garm. Han er venn med Ivy og er ofte sammen med henne på oppdrag. Det er forbudt for menn å gå ute alene, så han trenger henne også for å kunne komme seg steder i Sandefjord. Selve den byen vi kjenner som Sandefjord er oversvømt, og både opprørere og vanlige mennesker bor i ruiner og bygninger innover skogen.

Clara og Johanne klarer å finne løsningen på hvordan de skal rense luften, men det vil ikke justisministeren dele med andre enn feministene. Så da opprørerne sprenger et hull i festningen tar Johanna med seg Clara til Noah, som viser seg å være sønnen hennes. Sammen skal de bringe formelen til festningen i Oslo, og sende den via en stor sender der til forskere i mange andre land.

Clara er en typisk ekstrem feminist. Men veien hun og Noah må ta til Oslo viser henne nye sider av samfunnet og får henne til å stille spørsmål ved feministenes styre. De møter både opprørerne og Ivy, men også fattige mennesker som bor gjemt inne i gamle ruiner. Hun ser etterhvert barn som dør av den forurensede luften og skjønner at luften må renses for alle, og ikke bare for feministene. Hun får også se hva slags liv menn må leve, noe hun ikke hadde tenkt over før.

Utbryterne er en meget godt skrevet dystopi. Den er virkelig spennende og setter ting på spissen, bare med motsatt fortegn enn det vi er vant med. Vi får se hvor viktig det er med likestilling og menneskeverd. Samtidig som dette er en bok som handler om klima og forurensing. Den viser hvordan livet blir uten ren luft, spesielt fordi det koster penger for rensemasker og det har ikke alle råd til. I bakgrunnen i selvet fortellingen ser vi forskjellen på fattig og rik, på hvordan en må klare seg uten helsehjelp og hvordan livet blir i familier uten arbeid. Samtidig ser vi hvor lett det er å bli manipulert av mennesker som har noe de kjemper for samtidig som de drives av sin egen agenda.

Utbryterne er kompleks og enkel på en gang, den anbefales fordi den tar opp viktige spørsmål, og fordi den er skikkelig spennende. Jeg er imponert over at forfatteren klarer denne kompleksiteten uten at boken blir masete eller belærende. Utbyterne er rett og slett skikkelig god.