Tags

, ,

Smakebit på søndagGod søndag! I dag finner du smakebitene hos Flukten fra virkeligheten.

Det regner og blåser på Jæren. Typisk norsk sommervær. Det er godt vi innimellom får slike varmeperioder som vi hadde i juni. Det gjør det lettere å holde ut.

Vi er i feriemodus og finner frem bøker og gode serier. Barnebarnet vårt, Sebastian, er hos oss og sammen ser vi Doctor Who, min favorittserie. Sebastian falt pladask for den, som han har gjort for alle mine favoritter. Vi begynte med Harry Potter og har vært gjennom de mest kjente fantasy seriene og filmene. For tiden leser vi Harry Potter og fangen fra Azkaban sammen. Jeg synes det er viktig at han også får med seg bøkene, ikke bare filmene og seriene. Så vi startet med Harry Potter som et leseprosjekt. Jeg leste når han var her, og så skulle han lese et kapittel mellom hvert besøk. Nå har han flere ganger lest mer enn ett kapittel, fordi «Det var så spennende». Fantastisk.

Jeg har laget meg en haug bøker som jeg har lyst til å lese i sommer. Blant dem er tre 1001-bøker. Jeg er med på Elidas 1001-bøker lesesirkel, (åpen for alle) men henger litt etter. Så jeg trenger å lese bøkene for både mai, juni og juli! Det vil si Robinson Crusoe av Defoe, Uvitenheten av Milan Kundera og Den blinde morderen av Margaret Atwood. Jeg tror alle tre er gode bøker, så jeg må bare komme i gang.

En annen bok jeg skal lese er Det var en gang en elv av Diane Setterfield. Hennes bok Den trettende fortellingen er en av mine favorittbøker, så jeg har høye håp for denne. Innimellom her har hun gitt ut en bok som heter Bellman & Black som ikke var noe god. Så jeg er spent på om jeg vil like Det var en gang en elv. Smakebiten er fra begynnelsen av boken, og handler om livet når året er på sitt mørkeste:

Det var en gang en elvDet var vintersolverv, årets lengste natt. I flere uker hadde dagene blitt kortere, først gradvis, og deretter raskt, og nå ble det mørkt midt på ettermiddagen. Det er godt kjent at når månetimene blir lengre, kommer mennesker i utakt med sine mekaniske klokker. De dupper av midt på dagen, drømmer i våken tilstand, slår øynene opp midt på svarte natta. Det er trolldomstid. Grensene mellom natt og dag blir tøyd til det ytterste, og det blir også grensene mellom verdener. Drømmer og eventyr smelter sammen med opplevelser, de døde og de levende stryker mot hverandre der de kommer og går, fortid og nåtid berører og overlapper hverandre. Uventede ting kan skje.