Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Så mye krim har jeg lest og ikke skrevet om at det ikke nytter med bare ett innlegg. Jeg har ikke utholdenhet til så mye om gangen. Så det blir en del 2. I dag har jeg vært på gjenbruken og ryddet i bøkene, så egentlig er jeg litt sliten. Men det hadde vært så fint å bli ferdig med krimmen. (smilefjes) Bøkene jeg har valgt ut i dette innlegget er alle bøker jeg likte godt.

De savnede av Chris Mooney

De savnedeDe savnede er en bok jeg kom over helt tilfeldig da jeg var på rehabilitering tidligere i år. Den stod til utlån i biblioteket og baksideteksten var spennende. Der stod det også at dette er første bok i en serie om etterforsker Darby McCormick. Jeg likte boken så godt at jeg har tenkt å se etter flere i serien. (Jeg har ikke funnet noen, enda).

Darby er teknisk-etterforsker i en liten by i USA. Hun rykker ut til en kidnapping og finner en kvinne som gjemmer seg under verandaen i huset en tenåring er kidnappet fra. De viser seg at kvinnen har vært savnet i 5 år. I begynnelsen av boken hører vi om at Darby var vitne til at en av hennes venninner ble kidnappet, for 20 år siden. Og nå viser det seg at de leter etter mannen som også er ansvarlig for den kidnappingen. Det hele blir ganske emosjonelt for Darby, men hun står på og utfører en del etterforskning på egen hånd. Som det sømmer seg i amerikanske krimbøker.

Alt i alt er dette en veldig spennende historie. Den er godt skrevet (oversatt) med fin flyt i språket. Handlingen blir drevet frem av letingen etter tenåringen og Darbys egen heseblesende forsøk på å finne ut sannheten. Egentlig hadde denne vært en fin påskekrim.

Hvorfor spurte de ikke Evensen? av Lene Lauritsen Kjølner

Hvorfor spurte de ikke evensenKjølner har skrevet en ny krim om privatdetektiven Olivia Henriksen. Den første, Høyt henger de, ble utgitt i 2014. Handlingen foregår på en øy som er plassert utenfor Tjøme et sted, men som egentlig er en øy som hører til lenger nord. (Hvis det jeg har lest er riktig). I denne boken blir SV-politikeren Arne Gustavsen funnet død i vannet utenfor seilerforeningen og spørsmålet blir om det er mord eller selvmord. Politiet etterforsker saken, men Olivia klarer ikke la være å bidra. Hun forelsket i politimannen Torstein, men gjør seg selv noe utilgjengelig. Alt for å trekke ut akkurat det forholdet, tenker jeg. (At forfatteren vil trekke det ut, mener jeg).

Dette er en bok som havner i kosekrim kategorien. Eller pudding-krim som Tine kalte det i en kommentar til mitt første innlegg. Uansett er det krim jeg liker, men som ikke rager så høyt på lista over favoritter. Det er avslappende tidsfordriv, samtidig som jakten på morderen selvfølgelig engasjerer.

Englefjær av Frode Eie Larsen

EnglefjærEnglefjær er den femte kriminalromanen om politimannen Eddi Stubb og journalist Oskar Myhre. Myhre er ikke så tilstede i denne boken som han har vært tidligere. På grunn av noe som skjedde i den forrige boken som jeg ikke skal avsløre i tilfelle du ikke har lest den.

En dame dør på et sykehjem, noe som høres helt naturlig ut. Frem til de finner en fjær i munnen hennes. En lik fjær blir så funnet i munnen på en død baby på sykehuset og Eddie ser han har en sak. Han begynner å undersøke tidligere dødsfall og finner ting der også. Samtidig får vi innslag av andre stemmer i boken og vi møter en kvinne som blir mishandlet hjemme. Det ble ganske mange tråder en stund og mye som skulle sammenføyes. Det er med på å gjøre boken skrekkelig spennende.

Alt kommer sammen til slutt og morderen blir funnet. H*n er selvfølgelig ikke den som boken har pekt på hele tiden. Men samtidig så er det ganske klart at det er den personen det må være. Tempoet i boken er hurtig og spenningsnivået ganske høyt en stund, så dette er en bok du må regne med å lese raskt, og ikke kunne legge i fra deg.

De utvalgte av S.J. Bolton

De utvalgteJeg fant frem til Boltons bøker i påsken ifjor da jeg lånte Nå ser du meg på biblioteket og kjøpte Livredd og Fortapt etterpå. (Det er tre bøker). De var utrolig spennende. Så da jeg så De utvalgte i en bokhandel her jeg bor, måtte jeg bare ha den og. Selv om hovedpersonene er noen helt andre.

Denne gangen befinner vi oss på Shetland. Et ektepar har nettopp flyttet dit fra Skottland. Han er fra Shetland og hun, Tora, er fra England. Hun er fødselslege. De har flyttet inn i et gammelt hus og Tora har med seg hestene sine. Boken begynner med at Tora vil begrave den ene hesten og oppdager istedenfor at hun graver frem et lik. Uten hjerte og med runer risset inn i huden på ryggen.

Så begynner et heseblesende søk etter sannheten. Politiet vil ikke høre på Toras bekymringer og mannen hennes virker også ganske uinteressert. I alle fall frem til at Tora avdekker rare ting i statistikken over fødsler og antall guttebarn. For ikke å snakke om dødsfall blant mødre. Tora tror hun har avdekket en kult og får etterhvert støtte fra en politikvinne. Men da også hun blir drept forstår Tora at hun er inne på en farlig vei. Men nå er det for sent å stoppe.

Boltons krimbøker er virkelig bra. De er utrolig spennende, har flere spenningstopper og får deg til å bla om fort for å finne ut hva som skjer nå, og hvordan det vil gå med Tora. Bolton har et lett og ledig språk. Det eneste som trekker ned var at det nesten var umulig å forstå statistikken over hvem som dør når. Men det er ikke så viktig, når du istedenfor kan følge Toras reaksjon på det hun leser.

Brødrene Vega av Lars Lenth

Brødrene VegaBrødrene Vega må være noe av det morsomste jeg har lest i år. Lars Lenth har skrevet en krim med base i oppdrettsnæringen i Brønnøysund. I seg selv høres det ikke så spennende eller morsomt ut. Men når du tilfører brødrene Torvald, Einar og Gunnar Vega blir det som det heter på godt norsk; hilarious. Torvald er sjefen, Gunnar er hans nestkommanderende, samtidig som han driver ulovlig jakt i nabofjorden, og Einar er lensmannen i kommunen. Torvald og Gunnar eksperimenterer med genmodifisering på laks, de bryr seg overhodet ikke om lover og regler og får Einar til å ta seg av alle eventuelle anmeldelser.

Men så blir en av mærdene sprengt i luften. Da finner vi ut at han som eier anlegget bor i Bærum. Han sender sin noe puslete venn Leo til Brønnøysund for å prøve å finne ut hvem som er den skyldige, Vi følger også han som stod bak sprengingen og en av Leos bekjente som også har gjemt seg i nabofjorden.

Du må se om du finner denne boken. Bare beskrivelsene av hva disse mennene kan finne på å ha på seg. Husene deres med all sin overdådige eleganse (samtidig som Torvald bare bruker to rom og kjører segway mellom dem). De utrolige ville ideene de kan ha, og den stakkars uerfarne miljøverneren i hans forsøk på å overleve en typisk nordnorsk sommer. Lenth har klart å kombinere krim og humor på en måte jeg ikke har sett før. Det gjør boken mesterlig. Samtidig som den, siden den inneholder så mye humor, ikke egentlig er en krim. (Men det er en som dør, og forbrytelser som må løses).

Min søsters grav av Robert Dugoni

Min søsters gravMin søsters grav er mer en thriller enn en krim. Men den er krim nok til at jeg vil skrive om den her. Tracy Crosswhite er etterforsker i Seattle. Hun ble politi fordi søsteren hennes forsvant uten et spor, for nå tjue år siden. Og hun har brukt mye av sin fritid på å etterforske forsvinningen. I begynnelsen av boken finner de et lik et sted hvor det før har vært en demning. Det er Tracys søster. Nå er det sånn at de allerede har dømt en mann for mordet, på indisier. Men Tracy har alltid stilt spørsmål ved disse indisiene.

Mens hun er i sin barndoms by på grunn av funnet møter hun en gammel venn. Han har blitt advokat og tar på seg å få saken til morderen tatt opp på nytt. Politiet på hjemstedet er veldig imot dette og Tracy tror det er fordi de trikset med bevisene i den opprinnelige rettsaken. Mer enn det kan jeg ikke skrive for da avslører jeg alt for deg.

Dette er en meget spennende bok. Det at den er en thriller og ikke en krim tilsier som regel at flere dør, og det gjør de her. Det tilsier også at noen er slemme og at de vil ta de snille, og det stemmer også. Jeg leste denne på sengen og den var i noen grad litt for spennende til at jeg kunne sovne. Så det ble ett par sene kvelder. Det er et godt tegn for boken, for det er bare de som virkelig treffer meg som kan få meg til å lese utover de sene nattetimene.

Før snøen legger seg av Bjørn Bottolvs

Før snøen legger segDette var min første bok av denne forfatteren. Jeg kan ikke fatte og begripe at jeg ikke har funnet frem til bøkene hans før, men jeg har tenkt å gjøre noe med det. Før snøen legger seg er den niende kriminalromanen til Bottolvs. Han er selv politi og har jobbet på Majorstua stasjon, hvor bøkene har handling fra. Hovedpersonen er politibetjent Jo Kaasa. Han hører til blant dem som er ute og kjører politibil. Han har to partnere som veksler på å være med ham. Den ene er han nok litt forelsket i.

Det blir travelt for Kaasa og partnerne hans i denne boken. Først dør en gammel mann og rommet rundt han er rotet til, så finner de en ung kvinne i Songsvann, og i tillegg blir en gutt kidnappet. To av sakene gjelder samme familie, og Kaasa roter litt når han skal være snill og hjelpe. Det blir oppfattet som at han er personlig interessert, og kanskje er han det siden han unnlater å fortelle alt til sine overordnede.

Dette var en fin krim. Det var mye som skjedde og mange tråder som måtte følges. Men samtidig var dette en lett krim med lett språk og korte beskrivelser. Jeg likte den virkelig godt og har tenkt å lese mer av Bottolvs.

Hvorfor spurte de ikke Evensen? har jeg fått av Schibsted, Englefjær av Liv forlag, Brødrene Vega av Kagge, Min søsters grav av Gursli forlag og Før snøen legger seg av Kolon forlag.