Tags

, , , , ,

Flight 1Jeg har skrevet et innlegg om Flight før HER. Men da hadde jeg bare lest volume 2 – 4. Til jul fikk jeg gavekort på Amazon og da kjøpte jeg Volume 1- 4. Resten, som er volume 5 – 8 skal kjøpes neste gang jeg får gavekort, tenker jeg.

I det tidligere innlegget står det mest om omstendighetene rundt denne tegneserieantologiserien. Men jeg gjengir det viktigste her; Flight blir redigert av Kazu Kibuishi, en amerikansk tegneserieforfatter og illustratør. Kibuishi sier at Flight ikke er en tematisk antologi og at tittelen FlightFlight 2 ikke har noen spesiell betydning. Men likevel inneholder mange av tegneseriene noe som har med flyging å gjøre, i den videste forståelse av ordet. Utenom det er der et mangfold av ulike teknikker, og historier som dekker komedier, tragedier, eventyr og romantikk.

Jeg har selvfølgelig favoritter blant alle de ulike tegneserieskaperne og tegneseriene og den første er Rex. En liten rev som må klare seg gjennom ulike farer og som får uventet hjelp. Rex er reven i tegneserien «Inner Sanctum», «Underworld» og «The saga of Rex» av Michel Gagne (volume 3 og utover) og historien utvikler seg videre i samlingen. (Trykk på bildene for å få dem større).

astrid tegneserie0003Forlaget skriver: Flight er en antologi hvor unge, og ennå forholdsvis ukjente, tegneserieskapere får fritt spillerom. Disse tegneserieskaperne viser et oppkomme av kreativitet og ren skapende glede. Scott McCloud sier i forordet til volume 1 at å lese disse Flight 3gjør en trygg på tegneseriens fremtid. Tematisk er det et enormt sprik og det til det positive. Fra vare oppvekst-skildringer, dystopiske beskrivelser, fantasy, humor og usentimentale hjerte / smerte betroelser. Dette er to antologier hvor, i motsetning til de fleste andre jeg har lest, så godt som alt er av interesse. Dette er bøker en bør unne seg å lese og bli positivt overrasket av hver ny fortelling.

En annen av mine favoritter er tegningene til Kazu Kibuishi selv. Han står bak for eksempel «The window makers» i volume 4.

astrid tegneserie0002På Wikipedia finnes det en liste over alle volumene og tegneseriene de inneholder. Den listen finner du HER. Det er også en artikkel der om selve tegneserien, som du finner HER. Tegneserien har også sin egen internettside. Den er nede akkurat nå, men Flight 4jeg regner med den kommer opp igjen. Den finner du HER. Jeg fant opprinnelig denne tegneserien hos en annen blogger. Bloggeren jobber for Stavanger bibliotek og bloggen heter Tegneserier du må lese for sånn er det bare. Innlegget om Flight finner du HER.

Jeg anbefaler virkelig denne serien. Det er ikke alle seriene som inneholder tekst, og noen bare noen få tekststriper, men det er ikke vanskelig å få med seg hva tegneren mener med bildene. Samtidig er det noe med at hver del er så forskjellig, og ikke minst innholdsrik. Det er tegneserier her du kan lese mange ganger slik at bøkene bare vil vare og vare. Les dem, med andre ord!

Det siste bilder er fra «Old Oak Trees» av Tony Cliff.

astrid tegneserie0001