Tags

, , , , ,

Saga er en serie på (foreløpig) fire tegneserier av amerikanske Brian K. Vaughan. Vol. 4 kom ut 17 desember i fjor så jeg vet ikke om og når det kommer flere. Det er Vaughan som står for historien og teksten og Fiona Staples som har tegnet den.

Saga handler om et par, Alana og Marko, som kommer fra to ulike raser. Eller, egentlig handler det om datteren deres som har fortellerstemmen i tegneserien. Foreldrene møtes når hun er hans fangevokter. Disse to rasene er i krig, men denne krigen har gått så langt og er så ødeleggende at det ikke lenger kriges på «hjemmeplanetene». Isteden har krigen flyttet seg til andre verdener. De to hjemmeplanetene deres er i virkeligheten en planet og en måne som går i bane rundt denne.

(Bildene blir større når du klikker på dem)

Pusiskann0001Alana, Marko og datteren deres, Hazel, må rømme fra den planeten de befinner seg på. Men først plukker de opp et spøkelse av en ung jente, Izabel, som skal bli Hazels første barnepike. (rosa spøkelse) Bak dem kommer flere leiemordere som er hyret av ulike grupperinger for å ta livet av Alana og Marko. Det er utilgivelig å blande rase. Men likevel vil leiemorderne, eller rettere sagt oppdragsgiverne deres ha Hazel i live. Hazels barnepike fører dem til en skog av rocketships: Levende rocketships og et av dem er villig til å ta med seg denne lille familien og flykte.

Pusiskann0002En av grunnene til at Alana ble forelsket i Marko er en bok skrevet av Dr. Oswald Heist og det er til ham de setter kursen. De har nå fått selskap av Markos foreldre, og bak dem har de en hel haug av ulike leiemordere. Den som er fremst i køen er Prince Robot IV.

Pusiskann0003På bilde over ser du Dr. Heist og Prince Robot IV. Den sistnevnte ønsker å reise hjem igjen til sin gravide kone.

Dette er en innviklet historie siden det er så mange karakterer i den. Jeg kan ikke presentere dem alle sammen. Samtidig er det er utrolig fin historie hvor de gode bare er gode. Men hvor de onde også har gode sider. Den ene leiemorderen er forelsket i en annen leiemorder og redder også en ung pike fra en sexplanet.
Hele historien er vakkert tegnet og teksten er lett å lese. (Det er den ikke alltid i tegneserier). Saga har vunnet en Hugo award og en Eisner award og er sett på som:

The comic was described in solicitations as «Star Wars meets Game of Thrones,» and by critics as evocative of both science fiction and fantasy epics such as The Lord of the Rings and classic works like Romeo & Juliet.

For å få en dypere forståelse av karakterene og vite mer om tegneserien kan du følge denne linken til Wikipedia.