Tags

, , , , , ,

Miss Peregrine og øyas hemmelighet er en fantasy ungdomsbok skrevet av amerikanske Ransom Riggs. Bok to er under vei og skal komme ut på engelsk i 2013 og filmen kommer i 2015.

Miss Peregrine og øyas hemmelighetEn mystisk øy skjult i tåken. Et forlatt barnehjem invadert av krypende edderkopper og rotter. En låst koffert full av gamle fotografier. Og en veldig nysgjerrig tenåring med et digitalt kamera og all verdens tid. En forferdelig familietragedie tvinger 16 år gamle Jacob til å reise til en øy utenfor kysten av Wales, der han gjenoppdager et forlatt barnehjem. Hva slags sted er dette egentlig og hvem er Miss Peregrine? Mens han utforsker det forlatte huset, skjønner han at barna som en gang bodde der – blant dem hans egen bestefar – var mer enn bare spesielle. De kan til og med ha vært farlige. Og de kan fortsatt være i live.

Dette var en fin bok. Den er beregnet på aldersgruppen 12-16, men jeg tenker nok at den er mest spennende for den yngste delen av den gruppen. Historien var fin og oppbygd på en måte som holdt på spenningen, og selv om det her, som i mange fantasybøker, kommer uventede redninger på vanskelige situasjoner, var de vanskelige redningene ikke for utrolige.

Jacob er en vanlig tenåring som er vokst opp med en bestefar som forteller utrolige historier og som til og med har bilder av noen av barna han forteller om. Jacob vokser opp med å tro på bestefaren, men på et punkt forandrer han seg og tror at bestefaren bare forteller eventyr og at bildene er manipulert. Helt til den dagen bestefaren dør og Jacob ser et monster.

Øya bestefar har fortalt om blir Jacobs neste bestemmelsessted og sammen med faren sin drar han for å finne ut mer om historiene. Kunne de være sanne likevel? Far til Jacob bruker tiden sin til å se på fugler og Jacob lever et tilnærmet fritt liv på øya (en forutsetting for at historien som følger får plass) og oppdager etterhvert bestefarens hemmelighet. Det skjer en del ting, plutselig er noen i fare, og ved hjelp av Jacob går alt selvfølgelig helt bra.

En klassisk barnefortelling og fantasy. Men likevel spennende nok til at du ikke tenker at «dette har jeg lest før», men følger med på hva som kommer nå. Historien har også en del detaljer som føles nye, som barn med svært spesielle evner og en tidssløyfe. En bok vel verd å lese også for dem over ungdomsstadiet.