Tags

, , , , , , , , ,

På lille julaften møtte jeg en hyggelig forfatter som satt og signerte debutboken sin. Hun overrasket meg med å gi meg boken og her er mine inntrykk av den. Torunn Agtind er advokat og har blant annet jobbet i skatteetaten. Hun har skrevet en krimroman med handling fra Russland. Der har jeg vært. Og siden jeg også er involvert i en stiftelse som hjelper fattige i Russland var dette en bok som passet for meg.

Hovedpersonen, Viktor, er lei av slitet på kunstgjødselfabrikken i Novgorod der han jobber. Fabrikken er nylig blitt kjøpt opp av en hensynsløs oligark fra Moskva, som ønsker å få ut svimlende summer av sine investeringer. Under revolusjonen ble skattene til de adelige beslaglagt og plassert i en rekke underjordiske depoter. Disse skattene vil oligarken ha tak i, og han etablerer derfor et diamantsenter i Monaco. Viktor ser muligheten og griper den. Dette er hans sjanse til å komme seg opp og fram.

Forst en definisjon: Oligarkiet ble definert som en styreform, der få har makten og styrer etter egeninteresser. De få er økonomisk sterke og styrer basert på deres økonomiske interesser

Denne boken er en krim, men samtidig også en samtidsanalyse av Russland. Den har et spennende krim-plott, med en annen slutt en jeg ventet meg. Men for meg ble boken er fortelling om Russland, og da først og fremst de nyrikes liv. Viktor er riktignok en fattig mann, men han stiger raskt i gradene og gifter seg med oligarken Boris’s datter. Boken har mange anekdoter hvor du lærer om Russisk samtid, historie, kommunismen, m.m. Slik at du både lærer noe og blir kjent med et land som er ganske lukket når det kommer til tingenes egentlige tilstand.

For meg var kontrasten til det Russland jeg kjenner veldig stor, men jeg likte å lære mer. Der var mange ting jeg ikke hadde tenkt over og ting jeg ikke visste fra før. Krim-plottet ble det som drev boken fremover men alt du kan lære om Russland ble det som løfter boken opp til noe mer.

Jeg anbefaler boken for både deg som liker krim, men kanskje aller mest for deg som har lyst til å lære mer om Russland. Den vil være ekstra fin for dere som prøver å lese bøker fra forskjellige land. Boken er en fin debutbok og det blir spennende å vente på flere bøker fra Agtind.