Tags

, , ,

En ny søndag og en ny smakebit fra boken jeg leser. Dette er et boktema hos bloggen Flukten fra virkeligheten, hvor du også kan finne en masse smakebiter fra forskjellige blogger. I dag leser jeg Døden kommer til Pemberley av P.D. James. De siste dagene har jeg kost meg med Stolthet og fordom, både boken og filmen, så nå skal jeg endelig lese P.D. James bok, det har jeg virkelig gledet meg til. Jeg håper selvfølgelig den er så bra som jeg tror, for ikke mye slår Stolthet og fordom! Smakebiten er fra side 57 og kunne, hvert fall delvis, oversettes til å gjelde også i dag;

Her sitter vi ved begynnelsen av til et nytt århundre, borgere i Europas mest siviliserte land, omgitt av dets fineste og flotteste håndverk, dets kunst, og bøker fylt med dets litteratur, men utenfor er det en annen verden, som vi kan holde på avstand gjennom vår velstand, dannelse og våre privilegier, en verden der menneskene er like voldelige og ødeleggende som i dyrenes verden. Kanskje vil ikke selv de heldigste blant oss være i stand til å ignorere den og holde den på avstand til evig tid.

Året er 1803. Det har gått seks år siden Darzy og Elizabeth giftet seg, og de har fått to sønner. Elizabeth er lykkelig. Men harmonien trues, og i forkant av det årlige høstballet dukker det opp gamle synder og misforståelser. Lydia, familiens svarte får, dukker uventet opp på Pemberley, og forteller at mannen hennes er myrdet på Darcy-familiens gods.