Tags

, , , , , ,

Denne boken er en del av samlesingen av norsk fantasy arrangert av bloggen Bokstavelig talt.

Thore Hansen har gitt ut serien Skogland i 8 bind, og senere i en enkelt bok. Serien handler om mennesket Kaim, skogmannen Gwan og dragen. Tre raser som egentlig er i krig mot hverandre men som har blitt venner på tvers av konfliktene. I Drømmer, lengsler og mørke skoger: Fortellinger fra Skogland har Thore Hansen samlet en serie fortellinger som fremstilles som minnene til skogmannen Smyrl. Han driver et vertshus hvor det før var mye folk, men som nå står tomt. Smyrl ble gitt gaven udødelighet av alvene, men nå lengter han mot døden. Han har levd i tusenvis av år og er sliten.

Smyrl har hatt et langt og innholdsrik liv. Nå ser han tilbake på alle de skjellsettende historiene som har preget livet hans. Den verden som males opp er så fantastisk, at det vokser fram et ønske i oss om å få bli med inn i enorme, dunkelgrønne skoger. Det er få forunt å male slike bilder som Thore Hansen gjør i sine bøker.  Den aldrende Smyrl tenker tilbake på sitt lange og innholdsrike liv. Det er de skjellsettende historiene som skaper livet, vi får høre om her. Det er vakkert, poetisk og det males opp en så fantastisk verden, at det vokser fram et ønske i oss om å få bli med inn i enorme, dunkelgrønne skoger.

Smyrl er født ved en elv av en mor som var skogmann og en far som var klippetroll. I tenårene hans flyttet de og bygde vertshuset og der levde de og trivdes frem til Smyrls far ble drept da Smyrl var rundt 20 år. Da Smyrl drar ut for å finne faren finner han også Mayda som skal bli hans kone. En dag finner Smyrl en alv med brukket ben, og etter å ha spjelket benet blir alven hentet og Smyrl gitt udødelighet i gave. Han ser Mayda dø av alderdom og begraver henne i urtehagen, og etter det er livet hans ganske ensomt, selv om han har venner som kommer innom vertshuset regelmessig.

Vi følger Smyrl gjennom drømmene og minnene hans. Begge deler fører Smyrl tilbake til gode opplevelser, glade minner, tanker om folk han har vært glad i og viktige hendelser i livet hans. Vi får et innblikk i hvem Smyrl er og hvordan livet hans har vært gjennom disse tankene og drømmene. Fortellingene er fulgt av de vakre illustrasjonene til Thore Hansen.

Denne boken er vakker. Selv om en blir litt lei seg på Smyrls vegne og ønsker at han skal få lov til å dø, er det viktigste inntrykket hvor trivelig, varmt, koselig og allikevel spennende livet i Skogland er. En føler en lengsel tilbake mot det opprinnelige, det enkle og det rene gjennom Hansens saga. Jeg var ikke i tvil når det gjaldt å gi denne boken terningkast 6. Den er noe av det fineste jeg har lest på lenge.