Tags

, , , , , , ,

Det fine som flyter forbi er debutromanen til Ida Løkås. Hun vant Schibsted forlags manuskonkurranse i fjor.

Little Venice, London. 14 år gamle Jamie vokser opp på feil side av elva. «Ingenting skjer her», tenker han, men det er ikke sant. I løpet av noen dirrende varme sommeruker må Jamie ta dramatiske og voksne valg.

Jamie er som 14 åringer flest opptatt av jenter, det å snike seg med på en fest og de første ulovlige sigarettene. Han bor i et område med trygdeboliger sammen med sin mor som jobber to jobber for å holde det gående. Derfor er Jamie også stort sett alene hjemme.

Det er sommerferie og Jamie kjeder seg. Han er sammen med kameraten Charlie men det er ikke så mye å finne på. De stjeler litt sykler, sitter på trappa og smugrøyker. Men ettervert blir Jamie kjent med 19 år gamle Ariel som bor i kjelleren (og overbeviser henne om at han er 16), med Mr. Allen som er fotograf og kanskje noe mer og med Tommy som er morens nye kjæreste. Både Ariel og Mr. Allen har liv hvor ting ikke er helt som det ser ut og Tommy viser seg å være voldelig. Det blir mye for Jamie å takle på en gang. Han er forelsket i Ariel, usikker på Mr. Allen og redd for Tommy. Når han da også blir trukket med innenfor en gjeng som finnes i lokalmiljøet må Jamie finne ut hvilken side han egentlig står på og hvor langt han er villig til å gå.

Dette er en fin bok om det å være tenåring, usikker, forelsket, redd og nysgjerrig på en gang. En føler med Jamie og er interessert i å se hvordan han klarer å finne veien ut av de flokene han havner i. Boken er også veldig trist mot slutten. Jeg likte den, men ble ikke helt overbevist.

Boken har jeg fått av Schibsted forlag.