Tags

, , , , ,

Jeg har meldt meg på samlesing av norsk fantasy hos bloggen Bokstavelig talt og dette er den første boken.

Jeg vet ikke helt hva jeg ventet meg av Jotnens hjemkomst, men jeg ble skikkelig overrasket da jeg begynte å lese. Bull-Hansen starter sin trilogi blant politiet i Oslo en stund etter 2028. Og jeg lurte på om jeg hadde tatt feil og at dette var en sci-fi og ikke en fantasy.

Etter en henrettelse av en høytstående mafiaboss blir politietterforsker Petter Tyrar kontaktet av en merkelig, enøyd mann. Han tilbyr Tyrar hevn for en grusom urett, men prisen Tyrar må betale, viser seg å være høy. Etter en blodig skuddveksling våkner han opp i Gladsheim, selveste Odins bolig i Åsgard. I denne fremmede verdenen blir han mottatt som en høvding. Snart blir det klart for Tyrar at han i virkeligheten er krigsguden Tyr, som nå er kalt hjem for å lede einherjene i tiden frem mot Ragnarok, verdens ende.

Jeg er ikke overbegeistret for norrøn mytologi, men Bull-Hansen klarer å tilføre de gamle fortellingene nye elementer som får mytologien til å bli mer interessant. Tryar eller Try som han egentlig heter. Krigsguden Try, får lov til å følge kvinnen han elsker, valkyrien Inai, til Midgard. Med det i mente at han må komme tilbake når hun dør.

Etter hennes dramatiske dødsfall, da Try våkner i Åsgard, har han imidlertid glemt hvem han er, hva som har skjedd, og hans egen historie. Gode venner prøver å hjelpe han tilbake, men Try er krigsguden og det tar ikke lang tid før han er i krig på ny. Denne gang for å tvinge Frøya til å sende ham tilbake til Midgard.

Her lærer du om guder, jotner og vaner. Settingen er som i de gamle vikinghallene og ære står høyt. Jeg likte denne boken bedre enn jeg har likt bøker med norrønt innhold før. Nettopp fordi Bull-Hansen klarer å tilføre historien noe nytt. Men den er likevel ikke en fantastisk bok; Jeg vil kalle den en god og lesverdig historie.