Tags

, , , , , , ,

Skrinet er en fantastisk fin historisk krim av Helge Kåre Fauskanger, med handling fra 1895. Jeg hadde ikke lest noe om boken på forhånd men falt for det som stod bak på boken. Det viste seg at dette er en av de beste bøkene jeg har lest i år.

Fra forlaget:

Skrinet«Dersom De trenger meg i retten, vil min og Watsons adresse være et sted i Norge …» Slik siteres en velkjent London-detektiv til slutt i den klassiske historien The Adventure of Black Peter. Men hva gjorde han egentlig i Norge sommeren 1895? Her kommer endelig det sensasjonelle svaret. Et grotesk øksemord i Kristiania åpner døren til en verden av koder og kabbala-mystikk. Noen går over lik i jakten på det tapte relikvieskrinet til St. Sunniva, nøkkelen til en hemmelighet som har vært bevart i over tusen år. Da hans klient blir bortført, har selv verdens største detektiv intet valg: Han må kaste seg ut i en forrykende jakt over halve Norge, i et siste desperat forsøk på å finne skrinet før morderen.

Skrinet starter med at forfatteren få overlevert noen papirer som inneholder en fortelling om da Sherlock Holmes og Dr. Watson besøkte Norge. Forfatteren bestemmer seg for å fortelle historien og dermed starter en nydelig krimfortelling satt i Oslo og Bergen i 1895.

Men mye av boken handler også om det forsvunne helgenskrinet til St. Sunniva. Skrinet stod i en kirke i Bergen som nå er revet, og det forsvant helt under reformasjonen. Men papirene forfatteren har fått overlevert hevder at skrinet ble funnet i 1895. Etterhvert som de følger sporene viser det seg at St. Sunniva ikke var en kongsdatter fra Irland slik man har trodd. Så spørsmålet blir; Hvem var hun egentlig?

Både historien om St.Sunniva; Hvem var hun egentlig og hvorfor måtte skrinet gjemmes? og historien om Sherlock Holmes er skrevet på en utrolig bra måte. Jeg falt pladask for denne boken og gir den terningkast 6. Med sine mysterier, som blant annet går gjennom kabbala og svinger innom frimurerne, med spørsmålet om hvem som er morderen og ikke minst hvor skrinet er, holder boken deg fanget helt til de siste sidene. Denne anbefales alle som liker krim, og alle som liker en god historie!