Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

Les1Jeg har sett noen innlegg som handler om å lese bøker om igjen og det gjorde at jeg tenkte gjennom hvordan det å lese om igjen fungerer for meg. Som bokelsker, som leser som vanligvis har flere uleste bøker i huset og på ønskelisten enn jeg noensinne kunne håpe å klare å lese. Hva er det som gjør at jeg slipper alt annet for å lese en bok om igjen? Du kan ikke ha den samme «første gang» opplevelsen igjen. Allikevel tror jeg hver og en av oss har minst en gang opplevd at de velger seg en bok og vet de kunne lese den om igjen og om igjen og elske det hver gang.

Hva gjør at jeg velger disse bøkene, igjen, når jeg er omgitt av nydelige bøker som ennå ikke lest? For meg er det slik at jeg får noe mer ut av en bok hver gang jeg lester den. Jeg kan plukke opp noe jeg ikke la merke til før, eller når jeg vet hvordan boken slutter kan ord, setninger og hendelser få en ny mening. Jeg kan sette enda mer pris på en setning eller et spor forfatteren har lagt inn i fortellingen, og som jeg ikke forstod før jeg visste hvordan det hele sluttet.

Noen bøker tilbyr trøstelesning. Bøker jeg kan plukke opp når som helst, jeg vet de er der, jeg vet at de vil tilfredsstille meg. Jeg vet allerede at jeg elsker disse bøkene. Ting i boken kan forstås dypere, mer tredimensjonalt, den andre tredje og fjerde gangen jeg leser dem. Jeg kjenner dem. Ikke bare vet jeg hva de vil gjøre og hvorfor de vil gjøre det, jeg går gjennom det hele med dem.
Det kan være en stemning; kanskje jeg går gjennom noe tøft i livet mitt, og jeg ønsker ikke å knekke koden på en ny bok. Jeg vil gå der jeg kjenner karakterene, hvor jeg kan nyte en allerede tråkket sti. Kanskje jeg er sliten, eller har behov for en gammel venn, og gang på gang vil besøke disse bøkene.

Her er min 10 på topp liste over bøker jeg leser om og om igjen. Den består av, for meg, vakre, gode og nydelige bøker:

  1. Ringenes Herre av J.R.R. Tolkien
  2. Harry Potter av J.K. Rowling
  3. Legenden om Narnia av C.S. Lewis
  4. Haikerens guide til galaxen av Douglas Adams
  5. Det mørke tårn av Stephen King
  6. Talismanen og Black House av Stephen King og Peter Straub
  7. Dick Gentlys holistiske detektivbyrå av Douglas Adams
  8. The mists of Avalon av Marion Zimmer Bradley
  9. Sagaen om Paksenarrion av Elizabeth Moon
  10. Sagaen om Belgarion av David Eddings

Jeg kunne nok laget listen litt lenger, men dette er alle bøker jeg har lest mange ganger.

Les