Tags

, , , , , ,

Hvis du får dette brevet fikk jeg som anmeldereksemplar fra Pantagruel. Boken er en historie fra USA, London og Europa i 1941.

Hvis du får dette brevetHvis du får dette brevet handler om to sterke kvinner som lever av å levere nyheter under andre verdenskrig. Frankie Bard er radioreporter på post i London mens Iris James sitter trygt på sitt postkontor i Franklin, en liten småby i Massachusetts, USA. De fleste av innbyggerne i Franklin tror ikke krigen i Europa vil berøre dem. Men både Frankie og Iris vet bedre.

Jeg strevde litt med å komme inn i denne boken. Den er skrevet med det engelske språks lange setninger, og oversetteren har ikke forkortet disse setningene for å passe bedre med det norske språket. Samtidig er det mange situasjoner, følelser og handlinger som blir beskrevet på en vanskelig måte.

Boken har allikevel en fengende historie. Vi møter legen Will Fitch, hans kone Emma, Postmesteren Iris og hennes kjæreste Henry Vale og ikke minst Frankie Bard, en amerikansk dame som er journalist og radioreporter i London. Sammen beskriver de ulike sider av den amerikanske hverdagen i 1941, og gjennom Frankie hverdagen i London. Ting skjer, og Will Fitch velger å reise til London for å hjelpe til på sykehuset. Og mens han er der møter han tilfeldigvis på Frankie Bard.

Frankie drar også en tur til kontinentet og prøver å gjøre opptak av mennesker som reiser med tog gjennom Tyskland, Belgia og Frankrike. Hun ser mye grusomt og opplever endel tøffe ting. I boken sies det at hun får granatsjokk, det vi i dag ville kalle PTSD.

Mye av boken er skrevet i en synsvinkel som beskriver en amerikaners overfladiske blikk. Jeg er ikke sikker på om forfatteren gjør det for å beskrive hvordan amerikanerne ikke lot krigens grusomheter gå inn på seg, eller om forfatteren er amerikansk og selv har det blikket. Det blir ganske tydelig når Frankie reiser med tog gjennom Europa og ikke forstår hvor utsatte jødene er for en soldats blikk, og våpen.

Dette er en god historie fra første verdenskrig. Skrevet med hverdagen i Cape Cod som bakteppe. Så selv om språket kunne vært bedre, er det en historie jeg kan anbefale.