Tags

, , , , , , , , , , ,

Det er torsdag og på tide med en ny favorittbok i Anettes boktema. I dag er X, Y og Z samlet i en bloggpost. Jeg tenkte det ville bli umulig å finne noe på X helt til jeg kom på forfatteren Xiaolong Qiu. Han har skrevet boken En rød heltinnes død som da blir min bok på X. På Y velger jeg meg Yrsa av Margit Sandemo og på Z blir det Zahir av Paulo Coelho. Dessverre skrev jeg også om En rød heltinnes død på Q, men den får bare være dobbel favorittbok.

En rød heltinnes dødBoken handler om kamerat kriminalførstebetjent Chen og hans stilling i Spesialkomiteen i Politiet i Shanghai. Med en befolkning på omkring 20 millioner mennesker er Shanghai en by med mye kriminalitet, men også kriminalitet det går politikk i. Den kinesiske kjempebyen kan fortsatt rystes av et drap, særlig hvis offeret spiller en betydningsfull rolle i og for kommunistpartiet.

Våren 1990 blir en ung kvinne funnet drept i en kanal utenfor Shanghai. Hun viser seg å være Guan Hongying, «nasjonal mønsterarbeider» og et trofast partimedlem, og personer av denne karakter blir bare ikke voldtatt og drept. Etterforskningen må derfor foregå så diskret som mulig, ingen følsomme (kadermedlemmers) tær må tråkkes på og ingen detaljer må bli kjent for offentligheten. Cheng, en sofistikert og ugift politimann og hobbypoet, får oppdraget, og han får også den noe mer proletære politibetjenten Yu som medhjelper. Sammen prøver de å løse en sak som de innerst inne vet at partiet helst vil skal gå i glemmeboka. Enda verre er det at partisekretær Li gir dem en ekstra «medarbeider»: De påtvinges den pensjonerte partikommissæren Zhang. Han skal bare ha en assisterende rolle, men Cheng og Yu vet godt at han kan bli deres største hinder i etterforskningen.

Du kan lese hele min omtale av boken her.

Yrsa er en av Margit Sandemos stammødre fra folkevandringstiden. Dronning Yrsa var både svearnes og danenes dronning i løpet av sitt liv.

I denne boken forteller forfatteren historien om dronning Yrsa slik den kan ha vært. Som kongsdatter var hennes vei staket ut fra fødselen av. Som viljesterk dronning formet hun sin egen og folkets skjebne. Yrsa er allerede svearnes overhode da hun gifter seg med dane-kongen. Både Sveariket og Danmark er i krig, og tilværelsen er hard. Men Yrsa opplever også varme og ømhet.

Margit Sandemo har skrevet en historie rundt denne dronningen og har prøvd å kombinere ren fantasi med eksisterende kilder. Sandemo fletter inn historiske skikkelser som kongesønnen Amled (Som Hamlet i Shakespeare er basert på) og helten Beowulf. Hun skriver også om de to store gullhornene som ble funnet i Sønderjylland i 1639 og 1734. Men forfatteren sier selv i etterordet at dette ikke er en historisk forankret roman. Hun kaller det et eventyr for voksne og det er en god beskrivelse.

Det er en fin bok og en interessant historie, men noen stor litteratur er det ikke.

Zahir er arabisk og betyr synlig, tilstede og umulig å overse. Noe som i begynnelsen bare passerer tankene våre, men som snart blir det eneste vi kan tenke på.

En anerkjent forfatter oppdager at kona hans, en krigskorrespondent, er sporløst forsvunnet. Etter som tida går, oppnår han mer suksess og opplever kjærligheten på nytt, men han er stadig fascinert av hennes fravær. Ble hun kidnappet eller utpresset, eller var hun simpelthen lei av ekteskapet deres? Hans søken etter henne og etter sannheten om sitt eget liv fører han ut på ei reise til Sør-Amerika, Spania, Frankrike, Kroatia og til slutt til Sentral-Asia. Det fører også til at han får en ny forståelse av kjærlighetens natur, skjebnens makt og hva det virkelig betyr å følge sitt eget hjerte.

Dette er en vakker bok om kjærligheten og om den makten den har over en. Den handler om at den en trodde en skulle leve resten av livet sammen med forsvinner. Forfatteren som er hovedperson i boken får beskjed om ikke å lete etter henne og han fortsetter livet sitt. Akkurat den delen er litt rar, men er nødvendig for resten av historien. Coelhos språk er som alltid nydelig og lett, selv om det tar opp vanskelige spørsmål og dette er en bok en bør lese.