Tags

, ,

Bloggen Anettes bokboble utfordrer oss til å skrive om vår favorittbok på bokstavene i alfabetet, og vi er i dag kommet til B.

Jeg er ikke i tvil om hva som er min favorittbok på B, nemlig Bleak House av Charles Dickens. Mitt første møte med Bleak House var i Stephen King og Peter Taubs Black House. Her leser hovedpersonen for sin blinde venn fra nettopp denne boken og jeg ble nysgjerrig nok til å låne den på biblioteket. Dette møte med Charles Dickens var nok til å få meg til å kaste meg over hans andre bøker og til å sette ham på listen over mine yndlingsforfattere.

Bleak HouseBleak House tar oss med inn i 1800-tallets England og dets suspekte juridiske system. Her er det duket for dype intriger og mørke hemmeligheter. Historiens kjerne dreier seg om den evigvarende rettsaken mellom Jarndyce og Jarndyce ved Courts of Chancery. Den nåværende Jarndyce, John, eier av Bleak House, har liten tro på at saken vil yte ham noe godt. Da Esther Summersons tante dør, blir hun adoptert av Jarndyce og blir god venn med hans myndlinger. Dickens har spekket plotet med uforglemmelige karakterer, og Bleak House er med sin fremstilling av grådighet, korrupsjon og brennende kjærlighet like relevant den dag i dag som på Dickens’ tid.

Denne boken, som er skrevet i 1852-1853 beskriver mennesker, omgivelser, bygninger og ikke minst været i poetiske ordelag. Karakterene er interessante, kanskje litt satt på spissen og med hemmeligheter og tanker som ikke kan fortelles om og en respekt og høflighet seg i mellom som vi mangler i dag. Ester er en fremragende hovedperson, akkurat passe tragisk, ydmyk og selvoppofrende til å gjøre at vi tenker det må gå bra med henne! Dette er en fantastisk bok, så fantastisk at hvis du skal lese bare en klassiker dette året så anbefaler jeg Bleak House!