Tags

, , ,

sinte sukker biterJeg har meldt meg inn i Astronomer mot orddeling. Mer fordi jeg trenger å bli flinkere til ikke å dele ord enn at jeg kan så mye om det. Jeg skriver en god del engelsk og der skal ord deles, så det er veldig fort gjort å dele dem på norsk og. Jeg tror ikke en blir utlært i godt språk, slik at alle hjelpemidler er gode, og det å lese andres feil kan gjøre en mer oppmerksom på ens egne.

Astronomer mot orddeling (AMO) er en norsk organisasjon som arbeider mot fenomenet orddeling (egentlig særskriving).  AMO er ikke en organisasjon i konvensjonell forstand, men mer en bevisstgjøringskampanje uten noen av de organer man normalt forbinder med organisasjoner. På hjemmesiden deres er det bilder av feilaktige orddelinger i forskjellige sammenhenger, for eksempel på butikkskilt, for å gjøre oss oppmerksom på gal språkbruk i samfunnet.

Navnet er en referanse til AMOs opphav: organisasjonen ble stiftet av astronomistudenter ved Universet i Oslo våren  1996. Vedtektene, som kun består av tre paragrafer, slår fast at man «trenger ikke engang å være astronom» for å være medlem.

I tillegg er jeg medlem av Ananas biter: Foreningen mot orddeling på Facebook.  Denne foreningen presenterer seg slik:

Dersom du går på Rimi og lurer på om du skal våga å opne ein boks tunfisk fordi det står utanpå at «Tunfisk biter i vann» eller du vegrar deg for å levera den skabbete møkkabikkja til dyrlegen fordi det står «Smådyr klinikk» på skiltet, så er du komen rett. Få ut frustrasjonen!

Jeg liker språk, både norsk og engelsk, og synes ofte språk og språkets merkverdigheter er morsomt. Ordelingsfeil, skrivefeil og Stengt og åpentlignende er en type humor som får meg til å le. Jeg liker rare skilt, slik som disse på VG eller disse hos NRK.  Men også andre former for språkfeil eller godt sammensatte utrykk. Ordtak, vitser, sitat og morsomme ting folk har sagt er favoritter sammen med ord fra barnemunn. Dikt er også en form for ordlek jeg setter pris på. Jeg ønsker gjennom språket, og det å lese både bra og dårlige ting,  å bli flinkere til å skrive. (Og unngå så mange ordfeil som mulig i prosessen) Samtidig som det å lese er en så stor glede i seg selv at det blir en, på godt norsk; win win situasjon 🙂

Kilde: AMO, Wikipedia