Tags

, , , ,

Smakebit på søndagI dag finner dere smakebitene hos Flukten fra virkeligheten

Jeg har en stille dag i dag, midt i flyttekaos. Tidligere på dagen gikk jeg tur med hunden min i pøs-regn og ble rimelig kald. Så nå drikker jeg te og leser litt, under et godt og varmt teppe. En må unne seg pauser og innimellom, ellers blir det bare kav alt sammen. (Selv om mannen min står begravd inn i kjøkkenskapene og kaster alt han ikke vil ha av oppbevaringsbokser og krydder akkurat nå).

Boken jeg leser er Lyden av leselykke: En bokelskers bekjennelser av Anne Fadiman. Marianne på ebokhylla mi skrev om den engelske, originale, versjonen Ex Libris og jeg skulle akkurat til å bestille den på Amazon da jeg fant ut at den er gitt ut på norsk. Fordi dagene er så fulle som de er for tiden, gjorde jeg da det lettvinte og bestilte den på norsk fra biblioteket. Det er ikke noe problem å lese engelsk, men det går fortere å lese norsk. Boken er en samling av 18 essays som handler om ulike sider av det å elske bøker.

Smakebiten er fra essayet: «En bok må aldri behandles slik»

 … lot Kim en bok ligge åpen med ryggen opp på nattbordet, slik han hadde gjort omtrent hver kveld i sitt lesekyndige liv. Neste ettermiddag kom han tilbake og fant boken lukket med et stykke papir som bokmerke, og følgende lapp lå oppå boken, underskrevet av stuepiken: EN BOK MÅ ALDRI BEHANDLES SLIK.
Min bror ble lamslått. Hvordan kunne det ha skjedd at han – som var en så lidenskapelig leser at han hadde sneket med seg en bok og en lommelykt under dynen på pensjonatskolen hver kveld etter sengetid, en forbrytelse man blir fysisk avstraffet for – var blitt stemplet som en som ikke var glad i bøker?

Fra forlaget:
Gjennom 18 essays forteller forfatteren humoristisk og innsiktsfullt om forskjellige sider ved det å være bibliofil: om boksamlemani, om panikken over å ha noen minutter til overs og ingenting å lese på bortsett fra bruksanvisninger og Gule sider, om gleden ved høytlesing og mye annet. Har litteraturanbefalinger.