Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

Smakebit på søndagDet er søndag og smakebiter hos Flukten fra virkeligheten. Det er også dagen etter årets julebord, og derfor kommer min smakebit litt sent. Jeg jobber på Ark bokhandel, på et kjøpesenter. Så hele kjøpesenteret og butikkene i sentrum (dette er en veldig liten by) har julebord sammen på et av de to hotellene i byen. Det var kjempekoselig, og ble veldig sent …

desembergaverI neste uke begynner jeg med noe jeg har kalt Desembergaver. Det er et fancy ord for giveaway eller gavedryss, og jeg vil ha et gavedryss i uken frem til jul. Litt bøker og litt bokrelatert – noe jeg har fått fra forlag og noe jeg har kjøpt. Jeg ønsker at leserne mine også skal besøke Facebooksiden til bloggen, så derfor blir gaveutdelingen der. Men jeg kommer også til å skrive om det her, og håper akkurat du har lyst til å være med å konkurrere om gaver! Første konkurranse starter i morgen, 28. november.

Men, tilbake til smakebiten. I dag er den fra En fremmed ved mitt bord en-fremmed-ved-mitt-bordav Ivo de Figueiredo og Den stillferdige amerikaner[en] av Graham Greene. Den første handler om forfatterens reise for å finne ut mer om sin familie. Den starter i Goa i India og tar ham til Zanzibar i Øst-Afrika. Hele reisen er en måte for forfatteren å nærme seg faren på, han bor i Spania og det er lenge siden de har sett hverandre. Jeg har ikke kommet så fryktelig langt, men liker det jeg leser. Boken har godt språk og er skrevet på en måte som fanger meg. Det er virkelig interessant å lese om skjebnen til mennesker så langt borte.

en-fremmed-ved-mitt-bord-tekst-1en-fremmed-ved-mitt-bord-tekst-2I smakebiten fra En fremmed ved mitt bord, får vi en smakebit fra Graham Greenes Den stillferdige amerikaner[en]. Klammer fordi tittelen er feilstavet i boken. Jeg har ikke lest Den stillferdige amerikaner. Har du?

Fra forlaget om En fremmed ved mitt bord: «Hvor begynner fars historie? Hvor begynner min?» Da Ivo de Figueiredo i en alder av 45 år stilte seg disse spørsmålene, åpnet han samtidig døren til en ukjent familiehistorie som spenner over fire kontinenter, fem århundrer og to imperiers vekst og fall. Farens familie emigrerte fra den portugisiske kolonien Goa på vestkysten av India til britisk Øst-Afrika. De var indere med europeiske vaner og verdier, koloniherrenes betrodde tjenere. Da koloniveldet brøt sammen, ble de tvunget til å kjempe seg videre vestover. Noen kom seg til USA og England, men én kom bort fra de andre og endte i Bamble, ved den-stillferdige-amerikanerkysten av Telemark i Norge. Dette er fortellingen om en slekt som ble skapt av de europeiske imperiene, og som ble hjemløse i deres fall. Det er historien om en familie som aldri blir ferdig med å miste hverandre, men som alltid klarer å finne hverandre igjen. Aller mest handler det om en sønn som leter etter fars historie, og som ender med å omskrive sin egen.

Fra forlaget om Den stillferdige amerikaner: «Aldri har jeg kjent en mann som hadde mer aktverdige motiver for alt det bråket han fikk i stand.» Vi befinner oss i Vietnam på begynnelsen av femtitallet. Den middelaldrende Thomas Fowler dekker krigen mellom Viet-Minh og det franske kolonistyret for en engelsk avis. Han nyter tilværelsen i koloniene med en vakker, ung vietnamesisk kjæreste, og noen piper med opium om kvelden. Når han blir kjent med Mr Pyle, fatter han umiddelbart sympati for den idealistiske unge mannen som er kommet dit som medlem av den amerikanske økonomiske hjelpekommisjonen. Pyle introduseres for Fowlers kjæreste, Phuong, og får raskt et ønske om å redde henne fra den kyniske eldre elskeren. Samtidig som trekantdramaet utvikler seg, går det opp for Fowler at Pyles oppdrag i landet ikke er så uskyldig som han forsøker å gi inntrykk av. Når Pyle så blir funnet myrdet, rettes politiets mistanker snart mot Fowler.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre