Tags

, , , , , , , , , , , ,

14569053_10153887666000544_1537222820_nOverskriften er ikke fra mine egne ord, men ordene til Christian Skrede som har Eldorado bokhandel. Hele klassen var på besøk og hørte på en meget ideologisk bokhandler i dag. Jeg har besøkt Eldorado før og elsker det at man kan oppholde seg i bokhandelen, der er stoler og bord ment for kunder. I dag var det ganske fullt med folk og pc-er og det føltes som å være i et levende miljø. Eller i bibliotek, som Christian fortalte mange av kundene sier.

Det jeg ikke visste var hvor engasjert denne mannen er i hjelpearbeid og i kampen for ytringsfrihet. For å ta det første først. Vi fikk en brosjyre hvor budskapet er 1 kr = 1 måltid. I syriske flyktningleire får de utlevert et 1 krones måltid, og disse måltidene kan vi betale for i Norge. I tillegg blir vi utfordret til å spise de samme måltidene og oppleve hvordan det føles. Måltidene (en dagsrasjon = 3kr fås kjøpt hos Eldorado). 22. og 23. oktober er det 14608086_10153887671430544_134541884_nTV-aksjonen og denne gangen skal pengene gå til Røde Kors. Eldorado gir 45% av omsetningen sin disse to dagene. Christian jobber intenst med å få flere til å gjøre det samme og snakker med forlag, butikker og politiske parti. Mens vi var der fikk han en melding fra Rødt – de ville gi medlemsavgiften til alle som meldte seg inn 22. og 23. til Røde Kors. Målet er at alle partiene skal gjøre det samme. Forlagene blir utfordret på å også gi 45% av omsetningen, og det samme gjelder butikker. Fra 1. desember vil også 10% av omsetningen på Eldorado gå til Røde Kors, til de når 250 000 kr.

Så var det ytringsfrihet. Det er et tema vi møter ofte hos bokhandlere, forlag og organisasjoner. Men dette var nok det mest engasjerte innlegget for meg. Det var tydelig at Christian brant for det han snakket om og at det er ting som vil få praktisk betydning. I Eldorado er det to scener, en for voksne og en for barn og de kan lånes helt gratis. Christian gjorde et poeng ut av at han ikke blander seg inn i det de snakker om og at alle grupper skulle ha lik mulighet. Derfor får du arrangement med både islam-hatere og islam-elskere, fra kommunister, frp-ere osv. Alle grupper, som følger loven, kan bruke scenen til å snakke om, lære om og fortelle om deres egen mening, tro eller engasjement. Christian la ikke skjul på at noen grupper er vanskeligere enn andre å slippe inn. Men og at han ikke ville ha gjort jobben sin om han hadde stanset noen. Han kalte det uenighet i fellesskap og mener at vi kan være veldig uenige men likevel del av det samme fellesskapet.

Eldorado har et prosjekt hvor de vil lage en nettside slik at alle religioner, samfunn og politiske parti skal få definere seg og snakke om viktige spørsmål. Men den er ikke oppe enda. Det ligger også en planlagd utvidelse (oppover) av bygget og streaming/podcaster i fremtiden til Eldorado.

saga-fiveVi besøkte også Tronsmo bokhandel og Forleggerforeningen i dag. Tronsmo var fin og jeg fant fort veien ned i kjelleren til tegneseriene hvor jeg kjøpte nr 5 av Saga, den har jeg sett etter en stund. Hos Forleggerforeningen var fokus på digitalisering og hvilken innflytelse det vil ha på bokbransjen. Men adm.dir Kristenn Einarsson var også veldig opptatt av at åndsverkloven er ute på høring, og av ytringsfrihet. Han sa at vi må ha lover som støtter informasjonsfrihet og ytringsfrihet. Han la vekt på at forlagene er forvalter av andres ytringer og det gir ansvar. Vi har hørt før at Norge er gjesteland på Bokmessen i Frankfurt i år og Einarsson var opptatt av hvordan vi der kan få vist frem hvordan den norske bokbransjen er. Fordi vi er et så lite språkområde har vi et spesielt ansvar for å bevare språket, og selvfølgelig – få spredt norsk litteratur videre. Forleggerforeningen støtter også Norsk P.E.N. som vi har besøkt tidligere.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre