Tags

, , , , , , , ,

fagskolenHer kommer en liten statusoppdatering fra Oslo. Jeg er her for å gå på Fagskolen for bokbransjen. (egentlig går jeg faktisk på Høgskolen i Sør-Øst Norge, studiested Bø). Det vil si at det gjør jeg selvfølgelig hele året, men nå har vi 5 uker med intensiv undervisning. Til neste år blir det to bolker til i Oslo pluss en studietur og selvfølgelig eksamen. Første dagen fikk vi vite at denne utdannelsen gir oss rett til å kalle oss bokhandlere noe jeg syntes var ganske kult.

De to første dagene har vært utrolig intensive. Første dag, på mandag, møtte vi Bokhandlerforeningen som holder til i samme hus (Bokhandelens hus) som Fagskolen. Vi hadde også tre timer med jus, noe som ble gjort veldig levende av en flott foreleser. Fra siste time for vi rett til Cappelen Damm-huset for å være med på høstmøtet hvor forlaget presenterer høstens bøker.

Der fikk vi virkelig god mat og flere glass med god drikke samtidig som vi fikk høre forfattere presentere sine egne bøker og i noenet-hummerliv tilfeller lese fra dem. Det er jeg spesielt glad i. Blant de nye bøkene bet jeg meg merke til Hennes løgnaktige ytre av Selma Lønning Aarø. Et hummerliv av Erik Fosnes Hansen, Sanne gleder av Lars Saabye Christensen og Stian Hole, Vampyr av Steffen Kverneland og Samlede dikt av Kolbein Falkeid. Det kommer selvfølgelig en stor mengde flere bøker. Men det var disse jeg fikk mest lyst til å lese etter presentasjonen.

På tirsdag hadde vi en lang dag som startet halv 9 med fire timer Markedsføring. Det var også et fag jeg fant ut jeg likte, så dette er lovende. Vi fikk besøk av Arneberg forlag som også er i samme bygning. De snakket mye om bok-økonomi (hva en bok egentlig koster), og selv om jeg trodde jeg var ganske opplyst på det området så var det flere ting jeg ikke hadde tenkt på. Som hvor stor oversetterkostnaden kan være, at forfatteren får fratrekk i det hen skal ha fordi hen ikke skal ha for selve permen/innbindingen – bare selve boksidene! Forlaget lot oss velge oss en bok fra katalogen og jeg valgte Jonas av Amos Oz. Det er en bok jeg er spent på.

Dagen fortsatte med boklansering på Litteraturhuset. Boken heter Perspektiver på PR og er en antologi av mennesker som har ulike syn på nettopp dette. Det mest interessante for meg var å høre Arne Pran, som er mest kjent for sin håndtering av Vassdalulykken. Jeg fikk ikke med meg slutten av boklanseringen for jeg måtte løpe til åpningen av et nytt forlag.

22I Cappelen Damms bokhandel ble det servert Afternoon tea for en gruppe inviterte gjester. Jeg følte meg veldig priviligert av å være på den listen. Anledningen var åpningen av Korall forlag, som «skal utgi internasjonale bestselgere innenfor krim- og feelgood-sjangeren» (fra pressemeldingen). Gjester var engelske SJ Bolton og svenske Annette Haaland. Vi fikk en rikholdig goodiebag og bøkene til disse to, så jeg var «selvfølgelig» fremme og fikk dem signert.

Det var også høstmøte på Litteraturhuset etterpå, men da valgte jeg å dra hjem.

I dag skal vi på Litteraturhuset for å lære mer om selve huset og for å møte Leser søker bok og Forfattersentrum. Etterpå går vi bort til Fritt Ord og møter dem og Norsk Faglitterære forfatter og oversetterforening.

I morgen skal vi på kjappsjekk med 16 forfattere. Og er du som meg og ikke aner hva det er, så er det altså det norske ordet for speedating! Men det skal du få vite mer utførlig om en annen gang. 2016-09-20-14-57-55