Tags

, , , , , , , , , ,

Denne romanen er en av 1001-bøkene som leses samtidig i en lesesirkel av en rekke bloggere. Personen bak lesesirkelen er Line, fra Lines bibliotek.

OvertalelseOvertalelse (Persuasion) er skrevet av den kjente engelske forfatteren Jane Austen, og gitt ut etter hennes død, i 1818. Dette var ikke en blant Austens bøker som jeg hadde hørt om. Så jeg hadde svært lave forventninger. Så kanskje var det det, eller kanskje var det at boken virkelig er god som gjorde at jeg ble fanget av historien. Den har en kjedelig innledning, men så blir det virkelig spennende (Med det i mente at dette er en Austen bok slik at en egentlig vet hvordan det ender). Jeg valgte å lese boken på norsk fordi ting er som de er i dette huset og det er nødvendig for meg å løse oppgaver på en enkel måte.

Overtalelse handler om Anne Elliot og Kaptein Wentworth. Anne er datter av en pompøs baron og Wentworth kommer fra middelklassen. Han frir til Anne, men rådgiveren hennes, Lady Russel, ber henne si nei fordi hun mener Wentworth ikke er bra nok. Så er det gått åtte år og Annes far har så dårlig råd at han bestemmer seg for å leie ut baroniet. Inn flytter Wentworths søster med mann og plutselig befinner Anne og Wentworth seg i samme krets. Det er tydelig at Annes følelser ikke har kjølnet, og at Wentworth har steget i gradene. Men kan det bli dem to?

Jeg har ikke lest mer enn Fornuft og følelse og Stolthet og fordom av Austen, så jeg har ikke så stort grunnlag å sammenligne på. Men jeg vil likevel kalle dette en enkel historie. Den kretser rundt Anne og Wentworth selv om det er mange bi-karakterer i den. I de to andre bøkene følger vi flere historier, og i denne bare den ene. Romanen er veldig typisk for sin tid med endeløse visitter, spaserturer og pengeproblemer. Den er selvfølgelig fantastisk romantisk og det var romantikken i denne historien som gjorde at jeg virkelig likte den. Noe som er litt rart, siden jeg til vanlig ikke leser romantiske bøker. En faller likevel så for Anne at en ønsker henne en verden av goder og muligheter. Hun blir behandlet fryktelig dårlig av faren og den eldste søsteren og utnyttet av den yngste søsteren. Men hun er bare blid og snill og hjelper til der hun kan. Noe av grunnen kan også være at hun går på tvers av klasseskiller for å virkelig prøve å hjelpe en syk venninne.

Alt i alt en fin historie, med andre ord. Jeg koste meg med den.