Tags

, , , , , , , , , , , ,

The long dark tea time of the soulThe long dark tea-time of the soul er en morsom krim-fantasy skrevet av den kjente forfatteren Douglas Adams. Den er en fortsettelse av Dirk Gentlys holistiske detektivbyrå og ble gitt ut i 1988. Den står også på 1001 bøker listen for de som ser etter slike bøker. Jeg har lest begge bøkene flere ganger og synes de er like fantastiske hver gang.

Dirk Gently er en holistisk detektiv, noe han forklarer med at han må se hele helheten før han kan bestemme noe eller for den saks skyld finne ut noe. Det betyr at han, når han en sjelden gang kjører bil bare følger etter bilen foran og regner med at han da ender opp der han behøver å være. Et sted som ikke nødvendigvis er det samme sted som han tenkte å dra til. I store og det hele finner han ut det han skal på grunn av tilfeldigheter. Han er lat, uberegnelig, feig, litt ekkel og fullstendig fascinerende.

I denne boken møter vi Kate. Hun er på flyplassen, på vei til Norge, da alt bare går fullstendig galt. Hun finner ikke veien, roter med ting osv. før hun ender opp foran innsjekkingsskranken 3 minutt før den stenger. Foran henne står en stor lyshåret mann som også prøver å dra til Norge. Riktignok uten penger eller pass og da han oppdager at han ikke får reise eksploderer hele innsjekkingen. Både mannen og Kate havner på sykehus, og en rekke rare ting skjer. Vi møter også en annen mann, en gammel enøyd mann, som ligger og sløver på et privat sykehus. Han heter noe i retning Odin og elsker rent sengetøy. Kate slipper ut fra sykehuset, men setter i gang for å finne denne store mannen hun traff og finner selvfølgelig etterhvert ut at han heter Tor. Tor har noe uoppgjort med Odin, samtidig som det er tydelig at Odins personlige tjener, Toe Rag, har noe på gang. Det blir opp til Dirk Gently å løse mye av denne floken, også fordi en av hans klienter nettopp ble drept og dette har noe med det andre å gjøre, selvfølgelig. Men Kate er også absolutt til stor hjelp.

Boken er morsom, noen ganger på grensen til hysterisk. Den har store morsomme sekvenser, små morsomme setninger og en mengde bilder som etterlater deg humrende etter du har lagt fra deg boken. Den er spennende som en krimfortelling, først må du finne ut hva som er galt, i tillegg til at en mann er drept, og så må du starte på løsningen. Det er nesten umulig å gjette selv om at Toe Rag er den mest ufyselige karakteren og du gjerne legger skylden på han. I tillegg på du forholde deg til kjøleskap som er så møkkete at det skaper en ny gud, en Coca Cola maskin som følger etter Tor o.l. Det er ikke et eneste kjedelig øyeblikk!

Samtidig er dette en bok av mannen som skrev Haikerens guide til galaksen og da kan en på en måte forutse den heseblesende humoren og stilen på boken. Jeg kunne for eksempel ikke legge den fra meg denne gangen heller. Men den er en forholdsvis tynn bok, så det er fullt mulig å lese den i en «sitting». Jeg anbefaler både Dirk Gentlys holistiske detektivbyrå og denne boken. Du bør helst lese dem i rekkefølge. Kos deg!